Cu o aroma mai delicata si mai dulce decat ceapa, prazul adauga o nota subtila unor retete fara sa acopere alte arome care sunt prezente. Desi prazul este disponibil pe tot parcursul anului, sezonul lui este toamna si in prima parte a primaverii.
De la praz se foloseste totul. Tocat si combinat cu morcov, telina si ceapa, face o baza excelenta pentru supe sau tocane. Aroma sa usoara, dulce, se poate asocia cu unt si smantana in sosuri, sufleuri si gratinate. Cu praz se mai pot prepara salate, piureuri, sucuri, omlete, placinte, paste sau diverse garniture. Prazul poate fi folosit pe post de garnitura, facut la gratar.
Se poate asocia cu: peste, bacon, sos bechamel, sfecla, pesmet, unt, branza, smantana, sos olandez, lamaie, mustar, ulei de masline, parmezan, patrunjel, mazare, cartofi, vin rosu, cimbru, rosii, vinegreta.
Se poate combina cu branza, carne de pui, vitel sau sunca. Preparat la cuptor in jur de 30 de minute, este delicios si constituie un fel de mancare hranitoare.
Cu praz puteti prepara mancaruri usoare, astfel incat gasiti idei pentru mic dejun, pranz si cina. Haideti sa vedem ce retete am selectat pentru dvs.!