Brioșe cu afine, o versiune mini a tartei cu afine din pirinei
Astăzi vă aducem o versiune mini a celebrei tartei cu afine din Pirinei: brioșele cu afine! Acestea au tot farmecul acestei specialități montane, cu miez moale și gustul de afine, dar într-un format individual practic, ușor de folosit. Perfecte pentru o gustare sau un brunch, aceste mici brioșe sunt pe cât de frumoase, pe atât de delicioase. Nu ezitați să le încercați pentru un gust din Pirinei ;)
Ingrediente
Materiale
- Forma individuală pentru brioșe
- 2 boluri de salată
- 1 mixer electric
- 1 tel
- 1 spatulă
Preparare
Se amestecă gălbenușurile cu zahărul, romul și vanilia.
Se adaugă untul topit, făina și praful de copt și se amestecă bine pentru a obține un aluat gros și neted.
Se bat albușurile până se întăresc.
Albușurile se încorporează ușor în aluat cu ajutorul unui mixer de patiserie.
La final, se adaugă afinele și se amestecă bine.
Se umplu formele de brioșe cu forme mici de hârtie.
Se pune câte o lingură rasă de aluat în fiecare tavă, asigurându-se că în fiecare sunt suficiente afine.Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C (cuptor cu ventilator sau convecție naturală) timp de 15 până la 20 de minute.
→Verificați gradul de coacere cu un băț de lemn și prelungiți dacă iese acoperit de aluat.Pentru a face brioșe mari, turnați aluatul în ramekins tapetate cu hârtie de copt.
Ar trebui să fie coapte timp de 5 minute la 220°C și apoi timp de 15-20 de minute la 180°C (din nou, verificați timpul de gătire, care poate varia în funcție de cuptor).
Gata! Vă așteaptă brioșe suculente și pufoase. Se acoperă cu zahăr pudră și se savurează!
Observații
Ar trebui să folosesc afine proaspete sau congelate pentru această rețetă?
Le puteți folosi pe amândouă. Afinele proaspete vor avea o textură mai fermă, iar cele congelate vor elibera mai mult suc atunci când sunt gătite. Nu decongelați afinele congelate înainte de a le folosi pentru a evita obținerea unei paste mov!
Aceste brioșe pot fi făcute fără alcool?
Da, romul este opțional. Acesta adaugă o aromă deosebită versiunii tradiționale, dar vanilia și afinele sunt suficiente dacă nu doriți să adăugați nimic.
De ce să folosiți o formă mini pentru brioșe pentru această rețetă?
Vă puteți bucura de tarta tradițională din Pirinei într-o versiune mini, care este practică pentru a fi luată la pachet sau pentru un un bufet, de exemplu. Puteți folosi acest tip de formă cu forme de hârtie sau ramekins căptușite cu hârtie rezistentă la grăsimi. Timpul de gătire va varia în funcție de mărimea formei utilizate. Respectați timpii de gătire indicați în rețetă, verificați întotdeauna cu o scobitoare de lemn și prelungiți timpul dacă este necesar pentru a obține brioșe delicioase!
Cum obțin o textură moale?
Secretul pentru o textură pufoasă este să bateți albușurile până devin tari înainte de a le încorpora ușor în aluat. Untul topit și ouăle adaugă fondant, în timp ce praful de copt conferă brioșelor o textură aerată plăcută atunci când sunt coapte.
Ce tip de făină ar trebui să folosesc pentru aceste mini plăcinte?
Făina clasică de grâu (tip T45 sau T55) este perfectă. De asemenea, o puteți amesteca cu puțină pudră de migdale pentru o versiune și mai pufoasă, caz în care va trebui să eliminați o parte din făină (nu toată) și să o înlocuiți cu aceeași cantitate de pudră de migdale.
Pot fi înlocuite afinele?
Puteți face aceste tarte și cu zmeură sau cireșe! Nu ezitați să încercați rețeta cu fructe care se gătesc și eliberează suc, făcând plăcinta moale și suculentă! Adaptați-o după cum doriți.
Cum obțin o crustă de zahăr pe deasupra?
Adăugați o linguriță de zahăr alb sau brun pe partea de sus a brioșelor în timp ce acestea sunt încă calde. Fie abia scoase din cuptor, fie cu 2 minute înainte de sfârșitul coacerii. Aici le-am presărat pur și simplu cu zahăr pudră, desigur acest pas este opțional.
Cum se păstrează aceste mini tarte cu afine?
Aceste mini tarte se păstrează foarte bine la temperatura camerei, într-o cutie etanșă, timp de 2-3 zile. Odată răcite, pot fi congelate. Apoi pur și simplu lăsați-le să revină la temperatura camerei sau încălziți-le ușor în cuptor pentru a le reda moliciunea.