Articole Petitchef - pagina 4
Rulada cu carne
Daca nu mai stiti cum sa gatiti carnea si v-ati plictisit de friptura clasica, va propunem o colectie de retete de rulada cu carne. Rulada cu carne este excelenta servita calda, alaturi de garnitura preferata, la pranz sau la cina, dar este extraordinar de buna si rece, servita ca aperitiv...
vezi mai multOrez cu lapte - desertul copilariei
Cu totii iubim orezul cu lapte, mici, mari sau pitici, orezul cu lapte e dulcele bun, facut in casa. Cu ingrediente putine, simple, dulceturi sau gemuri din camara, orezul cu lapte se poate servi atat cald cat si rece, la micul dejun sau la cina. Orezul de fierbe in lapte si se condimenteaza cu...
vezi mai multSalata de boeuf – vedeta meselor de sarbatoare
Aperitivele sunt cele care „deschid” o masa festiva sau o petrecere si prin urmare este foarte important sa avem o imaginatie bogata pentru a oferi invitatilor o multitudine de aperitive dar si o diversitate de platouri reci. De cele mai multe ori, aperitivele si salatele pot fi o adevarata...
vezi mai multBarista – specialistul cafelei
Daca pe vremuri se vorbea de meserii precum portar, vistier, paharnic, stolnic, pivnicer, pitar, ei bine, in ziua de astazi intalnim, chef, mixologist, barista si multe altele, ciudate.
vezi mai multRetete de …sarmale
Istoria spune ca sarmalele au aparut in imperiul Otoman, care le-a raspandit peste tot pe unde a avut ocazia sa fie cuceritor. Termenul de sarma vine din limba turca de la cuvantul „sarmak” ce reprezinta rulou si se refera la un ambalaj ce infasoara o umplutura. Printre tarile care isi insusesc astazi sarmaua ca mancare nationala, se numara si Romania, Bulgaria, Slovenia, Grecia, Ucraina,
vezi mai multRetete de cozonac
Cozonacul este desertul traditional prin excelenta, care nu lipseste la nicio sarbatoare romaneasca. Este desertul traditional pe care romanii il prefera atat de Craciun, cat si de Paste. In ciuda diverselor tipuri de cozonac, romanesti sau de import, multi romani pastreaza traditia si ii...
vezi mai multInvitatia la ceai
Invitatia la ceai dupa-amiaza este un mijloc practic de a raspunde unei vizite prietenesti sau chiar unei mese.
vezi mai multSalate de post
Postul sau perioadele cand anumite alimente sunt interzise a fi consumate prin religia fiecaruia este tinut pentru a curata trupul
vezi mai multRetete de...turta dulce
Datorita bine cunoscutei casute de turte dulce din povestea fratilor Grimm -„Hansel si Gretel“, decorata cu tot soiul de bomboane si creme, brutarii germani au inceput sa coaca turta dulce si sub forma de casute.
vezi mai multCornuletele de casa – simbol al meselor de sarbatoare
Deserturile de casa reprezinta inca o categorie apreciata si rara de dulciuri. Pe langa faptul ca stiti ce adaugati in compozitie, le faceti dupa gustul propriu: simple, cu gem sau dulceata, cu nuca, cu rahat sau de ce nu, cu ciocolata.
vezi mai multMancaruri cu... ciuperci
Ciupercile sunt un aliment valoros, bogat în fibre, vitamina B2, minerale, antioxidanți și proteine; ciupercile conțin 80% apă și au o valoare calorică mică putând fi consumate cu ușurință și în diete. Datorită faptului că nu conțin zahăr, ciupercile sunt recomandate și în dieta diabeticilor....
vezi mai multCartofi gratinati
Daca sunteti in pana de idei v-am pregatit noi o colectie de retete de cartofi gratinati, cremosi, gustosi si cu o crusta usor crocanta.
vezi mai multLamaia vs Lime
Ca sa nu confundati lamaia cu lime si invers, trebuie sa stiti cateva caracteristici comparative
vezi mai multCaragenanul (E407) – agentul de ingrosare cu efect toxic
Caragenanul este un aditiv alimentar ce este folosit ca emulgator, substanta suport, stabilizator, agent de gelificare, agent de ingrosare, emulgator si umectant, conform Regulamentului nr. 1129/2011 adoptat de Comisia Europeana Polizaharid natural, extras din alge rosii (Rhodophyceae),...
vezi mai multRetete cu... creveti
Salbatici sau dezvoltati in crescatorii special amenajate din Japonia, crevetii sunt apreciati pentru carnea lor gustoasa. Crevetii de dimensiuni mai mari provin de obicei din ape mai calde, in timp ce speciile mai mici de creveti care se gasesc in apele mai reci tind sa fie mai suculenti.
vezi mai multCateva cuvinte despre …napi
Cunoscuti din cele mai vechi timpuri atat ca leguma si planta medicinala, napii sunt folositi astazi in diverse preparare culinare: se pot adauga in ciorbe, in loc de cartofi, se pot fierbe in apa sau pe aburi, se pot coace si praji, se pot servi cu diferite sosuri sau, pur si simplu, cu unt sau smantana. De la napii se utilizeaza in special radacinile si uneori frunzele.
vezi mai multDulciuri cu malai
Folosit in deserturi, poate transforma un preparat intr-o surpriza dulce, aromata si gustoasa, perfect pentru orice moment al zilei.
vezi mai multGratinarea – arta coptului in crusta
Gratinarea este o tehnica de gatit ce are ca scop obtinerea unei cruste care impiedica mancarea sa se usuce, oferindu-i un aspect dar si o textura diferita.
vezi mai multTorturi cu biscuiti
Cu totii avem momente cand am manca ceva dulce si de fiecare data cand ne gandim la prajituri ne ploua in gura. Indiferent ca este vorba de clatite, un fursec, o felie de tort sau alte deserturi, pofta de dulce nu poate fi potolita decat savurand desertul preferat. Daca vreti sa faceti tort in...
vezi mai multPrunele uscate – superioare afinelor in beneficii
Perfecte la micul dejun, combinate cu lactate degresate si cereale integrale, gustarea ideala intre mese, prunele uscate fac parte din categoria fructelor si snacks-urilor inteligente care pot fi consumate oricand.
vezi mai multCateva cuvinte despre…ridichea pepene
Membru al familiei Brassica, ridichea pepene este ruda cu rucola, broccoli si napi. Asa cum sugereaza si numele, seamana cu un pepene in miniatura, avand coaja verde si un miez suculent, de culoare roz aprins, cu striatii luminoase, circulare de roz si purpuriu spre centru.
vezi mai multRetete cu... gutui
Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie sa le mirosim si ar trebui sa aiba o aroma florala intensa pentru a indica ca sunt coapte.
vezi mai multFructul cu degete sau mana lui Buddha
Incadrat in categoria citricelor, fructul cu degete a fost numit asa din cauza formei bizare. Cand fructul este crud, prelungirile numite „degete” sunt impreunate asemenea unei maini; cu cat fructul se coace mai mult, cu atat isi desparte „degetele”. Denumirea „mana lui Buddha” vine de la forma impreunata a degetelor, ca cea din timpul rugaciunii.
vezi mai multSalak sau “Fructul sarpelui”
Originar din Indonezia si Malezia, Salak este un fruct exotic care datorita aspectului exterior ce seamana cu o piele de sarpe se mai numeste si fructul sarpelui.
vezi mai mult