Articole - pagina 10

747 rezultate
Guarana - fructul care seamana cu ochii oamenilor

Guarana - fructul care seamana cu ochii oamenilor

Originara din jungla amazoniana, inrudita indeaproape cu artarul, Gurana a fost descoperita pentru beneficiile sale asupra sanatatii si anume pentru cresterea energiei, ca arzator de grasimi si ca un stimulent asemanator cu cafeaua.

Dovlecelul patison sau Boneta imparatului

Dovlecelul patison sau Boneta imparatului

Inrudit cu pepenele verde, pepenele galben, castravetele, dovleacul, dovlecelul Patison este o varietate de dovlecel, de dimensiuni mai mici, originar din America de Nord.

Daikon - Ridichea alba japoneza

Daikon - Ridichea alba japoneza

Cu un continut bogat in vitaminele C si B, in potasiu, calciu, cupru, sulf, fosfor, fibre si lactobacilli, plina de antioxidanti, Daikon este o specie de ridichie japoneza gigant, de culoare alba. Este cunoscuta si intrebuintata de secole pentru proprietatile sale sedative si de eliminare a toxinelor din sange, fiind una dintre legumele chintesenta in dieta japoneza.

Masticul - lacrima de cristal din Chios

Masticul - lacrima de cristal din Chios

Masticul sau Masticha este rasina provenita de la un copac ce creste numai pe insula Chios. Micute cat o boabe de mazare, aceste perle se caracterizeaza printr-un miros usor de brad, cu note florale si o aroma delicata de rasina.

Pâte brisée, Pâte sucrée si Pâte sablée

Pâte brisée, Pâte sucrée si Pâte sablée

Ideale pentru quiche-uri, tarte si placinte dulci sau sarate, aluaturile frantuzesti sunt aluaturi fragede, nedospite, cu o bogata aroma untoasa. Dupa coacere devin fragede si sfaramiciose.

Sosul Velouté si derivatele sale

Sosul Velouté si derivatele sale

Sosul Velouté este ruda cu Béchamel-ul, preparat din rantas, dar cu adaus de fond alb de peste, pui sau vitel in locul laptelui, face parte dintre cele cinci sosuri-mama ale gastronomiei europene.

Strata – sora cu Frittata

Strata – sora cu Frittata

Inrudita cu quinche si cu frittata, Strata este un sortiment de budinca cu ou si paine, care provine din bucataria nord americana.

Fasolea Azuki – regina fasolei

Fasolea Azuki – regina fasolei

Azuki, cunoscuta si sub numele de fasole rosie, Adzuki, sau Aduki, este una dintre cele mai apreciate specii de fasole, datorita proprietatilor sale nutritive ridicate.

Sufleul - adevarata provocare culinara

Sufleul - adevarata provocare culinara

Sufleurile sunt preparate versatile si delicioase, pot fi dulci si savuroase, cu diverse umpluturi vegetale, se pot servi ca apertive, fel principal sau desert.

Unturile din nuci

Unturile din nuci

Gustoase, satioase si hranitoare unturile vegetale din nuci sau seminte sunt ideale atat pentru dieta vegetarienilor, cat si in perioadele de post. Se pot obtine usor, acasa si sunt cea mai simpla modalitate de a inlocui traditionalul unt.

Laptele UHT

Laptele UHT

UHT nu este vreo gaselnita a producatorilor de lapte ci se refera la ultrapasteurizare, un procedeu prin care laptele este expus timp de numai 2-4 secunde la o incalzire intensa, in intervalul de 135-150 grade C. Pasteurizarea, procedeu inventat de Pasteur, implica incalzirea laptelui la 72-75...

Retete cu cartofi dulci

Retete cu cartofi dulci

Cartofii dulci au o textura cremoasa si un gust dulce-picant, care ii face ideali pentru mancaruri savuroase. Acesti tuberculi sunt bogati in fibre, vitaminele A, C si B6, si o excelenta sursa de carbohidrati. Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursa buna de cupru, potasiu si mangan....

Secara - a doua cereala “panificabila”

Secara - a doua cereala “panificabila”

Descoperita initial ca si buruiana, secara a fost luata in cultura ulterior graului si orzului. Se remarca prin faptul ca reuseste sa creasca pe soluri acide si nisipoase, in zone cu clima rece si umeda sau in zone secetoase si devine astazi a doua cereala “panificabila” dupa grau, cultivata in...

Esalota - aristocrata cepelor

Esalota - aristocrata cepelor

I se mai spune hajma, azima, agima, vlasita, ceapa mica, hasma, esalota sau ceapa frantuzeasca si are bulbul asemanator usturoiului si cepei, dar fara mirosul intepator al usturoiului. Comparativ cu ceapa obisnuita, gustul este mult mai intens si mai putin iute, este mult mai zemoasa, mai moale...

Feta – Branza etalon a Greciei si Ciprului

Feta – Branza etalon a Greciei si Ciprului

Desi are in spate o traditie de preparare de peste 6.000 ani si este recunoscuta ca branza etalon a Greciei si Ciprului, branza Feta provine din italienescul “fetta” care se traduce prin “felie”. Se presupune ca branza Feta se numea la inceput tyripheta, adica „felie de branza“ si a devenit...

Esenta de vanilie

Esenta de vanilie

Destinate insiroparii produselor de cofetarie, inainte de a ajunge pe piata, esentele alimentare sunt testate in cele mai diverse aplicatii de cofetarie si patiserie. Esentele nu se clasifica in tipare strica, se diferentiaza prin calitate si profil aromatic, persistenta, intensitate, efecte...

15 retete cu carne de curcan

15 retete cu carne de curcan

Carnea de curcan este o sursa excelenta de proteine si vitamine din complexul B. Este cea mai buna alternativa la carnea de pui si astazi se gaseste in aproape orice supermarket sau hypermarket. Este un produs indicat in diversificarea alimentatiei copiilor, deoarece are o calitate mai buna, are...

Apa de trandafiri

Apa de trandafiri

Desi persanii sunt primii care au produs apa si uleiul de trandafiri si au inventat martipanul, preparat din migdale pisate si zahar si aromat cu apa de trandafiri, cea mai veche reteta scrisa, de preparare a apei de trandafiri este una din secolul al IX-lea si provine de la arabi. Produsa...

Gelatina - Aditiv alimentar incolor, fara aroma

Gelatina - Aditiv alimentar incolor, fara aroma

Utilizata ca agent de gelifiere, stabilizator sau agent de ingrosare in alimente, gelatina este un aditiv alimentar incolor, insipid. Este singura substanta de ingrosare necarbohidrata (poliglucid) utilizata in industria alimentara. A fost anterior recunoscuta ca aditiv de legile UE si numerotata cu E441. In prezent gelatina este considerata un ingredient.