Desi are in spate o traditie de preparare de peste 6.000 ani si este recunoscuta ca branza etalon a Greciei si Ciprului, branza Feta provine din italienescul “fetta” care se traduce prin “felie”.
Se presupune ca branza Feta se numea la inceput tyripheta, adica „felie de branza“ si a devenit cunoscuta datorita emigrarii populatiei grecesti in diferite zone ale lumii.
Prima mentiune despre Feta apare in secolul al XIV-lea, intr-o carte de bucate publicata la Venetia. Cu toate acestea, paternitatea grecilor a fost recunoscuta in anul 2002, cand printr-o hotarare a Curtii Europene de Justitie, Grecia primeste dreptul exclusiv de a utiliza marca de branza Feta. Doar produsele fabricate in Grecia din lapte de capra si oaie pot fi denumite branza feta.
Uniunea Europeana a hotarat ca denumirea de “Feta” poate fi aplicata doar acelor sortimente care contin 70% lapte de oaie si nu mai mult de 30% lapte de capra.
Branza feta originala se obtine doar din lapte de capra, aceasta varianta fiind mult mai cremoasa si mai moale decat cele obtinuta din combinatie de lapte.
Arahova este cel mai bun tip de branza feta si se prepara exclusiv din lapte de oaie, tinuta in butoaie de lemn 5 luni. Are o consistenta cremoasa, putin sarata, cu un usor gust de acid lactic.
Cum o recunosti? Feta este branza de un alb curat, cu o textura faramicioasa, moale si pufoasa si un gust sarat. Se topeste destul de usor daca este lasata la caldura. Branza feta nu are coaja, este o branza apoasa, care se usuca repede in lipsa de lichid. De aceea, ea este vanduta in ambalaje care contin apa sau ulei si trebuie sa fie si pastrata astfel, pana cand se foloseste in bucatarie.
Cum se foloseste in bucatarie? Este folosita in primul rand in preparatele apartinand bucatariei mediteraneene. De cele mai multe ori, ea este utilizata pentru a pregati aperitive (clatite, omlete, foietaje, briose), pizza, placinte sau salate, se poate adauga peste peste felii de pizza, poate servi drept umplutura la carne de pui sau chiar si carne de miel, putem sfarama peste garnituri, cartofi copti cu coaja.
Branza feta face partida buna si cu condimente, precum busuioc si oregano, rozmarin, cimbru, piper negru, verde sau rosu.
Branza Feta se potriveste foarte bine cu masline, ansoa, legume, fructe, rosii, fructe de mare si carne de pui.
Pentru bauturi, trebuie alese fie vinuri grecesti, de tipul retsina (vin la care se adauga rasina de pin), sucuri naturale din citrice sau sucuri de rosii.
Comentarii:
Nu scrie nimic despre ce deosebeste branza feta de telemeaua de oaie sau capra sau de alte tipuri de branza. Branza tipica pentru Cipru e Halloumi nu feta. de fapt din articol nu am aflat nimic