Agava tequilana sau agava albastra este o specie inrudita cu aloe vera ce provine din deserturile Mexicului, creste in regiunile subtropicale din sudul SUA, nordul Americii de Sud pana in Caraibe.
Agavele sunt plante mari, intepatoare care seamana cu cactusii sau cu yucca, dar se caracterizeaza prin faptul ca sunt niste plante suculente. In Mexic exista 136 de specii de agave insa doar o singura specie, agava albastra, este folosita la fabricarea celebrei bauturi mexicane, Tequila. Cand planta agave ajunge la varsta de 7-10 ani, frunzele ii sunt taiate. Dupa taierea frunzelor, planta denumita Pina, seamana cu un ananas gigant.
Pentru a face nectarul de agave, seva este extrasa din Pina, filtrata si incalzita la o temperatura scazuta, favorizand descompunerea carbohidratilor in zaharuri. Datorita procedeului de prelucrare al sevei, multi considera nectarul de agave ca fiind un aliment “raw”.
Nectarul facut din planta este cunoscut in Mexic ca Aguamiel, sau "apa de miere", care in functie de tipul de procesare poate fi light, amber sau dark. Lichidul dulce, nefiltrat este inchis la culoare, devenind mai deschis dupa filtrare.
Siropul de agave are o putere de indulcire de 1,4 ori mai mare decat a zaharului, este mai slab caloric si are unele calitati nutritionale in comparatie cu zaharul, seamana cu mierea ca aspect, are un parfum floral-fructat si gust de caramel.
Gratie gustului sau neutru si faptului ca se combina usor cu alte ingrediente, siropul de agave poate fi utilizat in numeroase preparate reci. Nectarul de agava se dizolva rapid in bauturi reci, ceea ce il recomanda pentru indulcirea bauturilor racoritoare, precum limonada sau cockteiluri de fructe. Prezinta totusi dezavantajul ca nu rezista la prelucrare termica.
Comentarii:
Excelent, multumesc foarte mult!
Multumesc,petitchef,pentru informatiile pretioase.