De la caju la fistic si de la susan la floarea-soarelui, unturile din nuci si seminte au devenit produse populare pe care dieteticienii le recomanda cu incredere intrucat contin grasimi sanatoase, aduc beneficii sanatatii inimii, reduc riscul de boli de inima si diabet de tip 2 si reduc chiar riscul de obezitate.
Gustoase, satioase si hranitoare unturile vegetale din nuci sau seminte sunt ideale atat pentru dieta vegetarienilor, cat si in perioadele de post. Se pot obtine usor, acasa si sunt cea mai simpla modalitate de a inlocui traditionalul unt.
Unturile din nuci sunt bogate in grasimi sanatoase, importante pentru nivelul de energie, starea de spirit si chiar greutate. Pentru a ne bucura de beneficiile pentru sanatate oferite de unturile din nuci si seminte secretul este sa le consumam cu moderatie.
Untul de arahide
Este un produs comercializat in intreaga lume, consumat adesea la micul dejun. Untul de arahide contine si grasimi saturate, dar si o cantitate mare de grasimi sanatoase, fibre alimentare, vitaminele B3 si E, magneziu, acid folic, arginina si antioxidanti benefici pentru sanatate.
Untul de arahide reduce si riscul aparitiei diabetului la femei, deoarece mentine glicemia in limite normale.
Contine resveratrol, fitonutriet cu puternice proprietati antioxidante, ce ofera o protectie mare impotriva bacteriilor si a virusurilor, reduce inflamatiile, are proprietati antiimbatranire si diminueaza riscul de boli de inima sau de Alzheimer.
Untul de nuci
Nucile sunt una din sursele cele mai dense de nutrieti cu ar fi acid alfa-linolenic (ALA), un element esential in acizi grasi omega 3. Untul de nuc este obtinut prin macinarea mecanica a nucilor, este usor tartinabil si poate fi inclus cu usurinta in dieta zilnica.
Untul de nuci este bogat in proteine, nutrienti si grasimi nesaturate, dar in acelasi timp este sarac in grasimi saturate si, desigur, nu contine colesterol.
Aromat, usor dulceag dar si cu o tenta amaruie, untul de nuci e perfect pentru sandvisuri, pentru aromat aluaturile de tarte, de pus in smoothie-uri sau un creme.
Untul de migdale
Untul de migdale este o sursa naturala de proteine sanatoase, carbohidrati si grasimi, o sursa excelenta de nutrienti sanatosi cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina, biotina, zinc. In plus, o portie de migdale contine aceeasi cantiate de antioxidanti ca o portie de broccoli.
Untul de migdale este delicios pe o felie de paine prajita, la micul dejun, dar poate fi folosit si in cosmetica.
Untul de cocos
Untul de cocos se extrage din miezul nutritiv al nucilor de cocos tinere. La temperatura camerei untul de cocos este in general solid, insa prin incalzire usoara incepe sa devina lichid. Din punct de vedere nutritional, untul de cocos contine in proportie de 90% grasimi saturate, dar totusi sanatoase.
Are un continut ridicat de saruri minerale, oligoelemente si aminoacizi, avand un efect depurativ si alcalinizant. Trebuie consumat cu moderatie deoarece are un aport caloric foarte mare.
Untul de cocos este unul dintre cele mai delicioase ingrediente pentru torturi, prajituri ori bomboane din nuci. Poate fi folosit si ca ulei de corp, cu deosebite proprietati reparatorii tisulare si anticelulitice.
Untul de cacao
Se obtine din semintele de cacao care sunt fermentate in frunze de banana, apoi sunt uscate, prajite si presate, rezultand astfel o grasime vegetala. Are un continut bogat in grasimi nesaturate, omega 3 si omega 6 si vitaminele A, E si K.
Se foloseste deopotriva in alimentatie cat si in cosmetica. Untul de cacao reprezinta componenta de baza a oricarei ciocolate de calitate. Este excelent pentru a prepara bomboane, inghetata, se poate combina cu miere, fructe si chiar condimente.
Untul obtinut din boabele de cacao este una dintre cele mai stabile si concentrate grasimi naturale cunoscute, fiind supranumit hidratantul suprem.
Comentarii:
Mioara ,fa-ti singura reteta .O cana de 250-300 ml.cu miez de nuca se pune cateva ore (10-12 ore ) la inmuiat in apa .Se scurge si se blenderuieste pana devine o pasta fina ca untul .Periodic se opreste blenderul (sau chopperul -depinde cu ce-l faci )si cu o lingurita se desprinde de pe peretii vasului depunerea .In functie de aparat procesul poate dura 15-20minute .Pentru a obtine o pasta cat mai fina se poate adauga o lingura-doua de ulei de masline sau apa .Se poate consuma ca atare sau sarat si condimentat cu orice ierburi aramatice ,sau dulce , amestecat dupa gust cu miere ,cu zahar vanilat ,cacao ,scortisoara ,sau cu fiecare ,sau cu mai multe deodata .De aceea am zis ca poti sa-ti faci singura reteta .
Unde sunt retetele?
In prezentare se spune ca aceste unturi se pot obtine usor acasa, dar nu se sufla un cuvintel despre cum se obtin. Tot acolo se pomeneste de unturile din seminte, dar iar niciun cuvintel despre ele. De retete avem nevoie, ca doar asta e profilul, nu?
Super