Articole - pagina 30

735 rezultate
Broccoli – un superstar nutritional!

Broccoli – un superstar nutritional!

Ei da, trebuia sa existe si in randul legumelor o vedeta, un superstar. Se pare ca onorificul titlu are la baza multe cercetari, fiind catalogata ca una dintre cele mai nutritive legume, intrucat contine vitaminele A si E, acid folic, calciu si fier, precum si datorita continutului ridicat de vitamina C (mare mare chiar decat la portocalele).

vezi mai mult
O delicatesa din antichitate – sparanghelul

O delicatesa din antichitate – sparanghelul

Se stie ca sparanghelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani in regiunile mediteraneene. In secolul al II-lea i.H., romanii stiau cum sa-l cultive si sa-l prepare, dar si cum sa-l conserve prin congelare.

vezi mai mult
Desertul care ne incalzeste sufletul de mii de ani - inghetata!

Desertul care ne incalzeste sufletul de mii de ani - inghetata!

Istoria spune ca inghetata era preferata printre dulciuri in vremea imparatilor romani. Hipocrate o folosea pe post de medicament, iar Alexandru cel Mare ca revigorant.

vezi mai mult
Cartofii - fel de mancare sau garnitura?

Cartofii - fel de mancare sau garnitura?

Dilema asta o am de mult timp, si mi-a ramas intiparita in memorie ca o melodie veche de pe vinil, ca atunci cand o ascultam la pick-up si se invartea repetitiv la acelasi cuvant.

vezi mai mult
O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

O mancare in culori, arome si texturi – Musacaua!

Azi vorbim despre musaca. Nu va speriati nu ne-am apucat de scris romane, incercam pe scurt sa retraim gusturi, arome si texturi, toate asezate-n straturi, imbracate in smantana si cascaval. Daca va ploua-n gura, sariti peste orice explicatie si mergeti la retete.

vezi mai mult
Cel mai apreciat desert romanesc, papanasii!

Cel mai apreciat desert romanesc, papanasii!

De multe ori am intrat in restaurante doar pentru a testa desertul preferat, papanasii! I-am gustat in atatea feluri si moduri incat le-am pierdut sirul, asa ca astazi m-am decis sa va readuc in prim plan cateva retete. Eu va propun sa ii testati, gustati, apreciati, apoi sa ne impartasiti rezultatul.

vezi mai mult
Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?

Fasolea cu carnati – o delicatesa sau o mancare rustica?

Totul pleaca de la o reclama vazuta la tv zilele trecute...fasole cu carnati...amintiri din copilarie. Mi-a luat cam mult sa diger informatia sau mesajul subliminal al reclamei...

vezi mai mult
Salata de fructe, desertul perfect!

Salata de fructe, desertul perfect!

Multi dintre noi ne aducem aminte prea rar ca trebuie sa mai consumam fructe, in starea lor naturala. Astazi procesarea alimentelor a ajuns la cel mai inalt nivel si credem ca, daca am baut un suc la cutie sau sticla „fara conservanti si coloranti” ne-am luat portia zilnica de vitamine.

vezi mai mult
Eclerele, tentatii dulci

Eclerele, tentatii dulci

In orice cofetarie ai intra este aproape imposibil sa nu-ti faca cu ochiul cateva eclere. Prajitura accesibila si foarte cunoscuta, eclerul este un produs de patiserie pregatit cu un aluat choux, umplut cu crema si acoperit cu diverse tipuri de glazura.

vezi mai mult
Micul dejun - o gustare pe fuga sau o masa regeasca?

Micul dejun - o gustare pe fuga sau o masa regeasca?

Cati dintre dvs. va treziti dimineata cu pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? De multe ori preferam in locul unui sandwich mancat pe fuga, o jumatate de ora de somn in plus. Gresit, spun specialistii!

vezi mai mult
Pastele - delicii italiene

Pastele - delicii italiene

Poate v-ati intrebat vreodata de ce retele dvs. cu paste nu sunt ca cele din restaurantele cu specific italian. Ei bine, secretul le apartine italienilor, iar istoria si traditia sunt de partea lor, intrucat de-a lungul secolelor au inventat forme variate de paste si numeroase sosuri pentru a da savoare preparatelor cu paste.

vezi mai mult
Cea mai buna ciocolata! Ciocolata de casa!

Cea mai buna ciocolata! Ciocolata de casa!

Vine o vreme cand tanjesti dupa o ciocolata si nu oricare...iti ploua-n gura doar cand te gandesti la ea, la ciocolata de casa!

vezi mai mult
Americane, frantuzesti sau romanesti…tot clatite le numesti!

Americane, frantuzesti sau romanesti…tot clatite le numesti!

Se intampla adesea sa ne trezim cu musafiri neinvitati, atunci pregatim in graba compozitia de clatite, incingem vreo 2 tigai, scoatem borcanele cu gem din camara si problema noastra este ca si rezolvata.

vezi mai mult
Vegetalian sau Vegetarian - Dieta sau stil de viata?

Vegetalian sau Vegetarian - Dieta sau stil de viata?

M-am intrebat mereu daca cele doua cuvinte sunt unul si acelasi lucru. Auzeam vorbindu-se in jurul meu tot mai des; multi dintre cunoscutii mei au adoptat acest mod de viata. Intr-o zi (nu chiar cu soare), mi-am luat inima in dinti si am intervievat pe unul dintre ei (la modul cel mai serios) despre stilul sau de viata. E o moda sau necesitate?

vezi mai mult
Rasfat dulce de Valentine’s Day sau de Dragobete

Rasfat dulce de Valentine’s Day sau de Dragobete

Nu mai e o noutate ca pe 14 februarie se sarbatoreste Valentine’s Day sau Ziua Indragostitilor. Ca multe alte sarbatori occidentale, Valentine’s Day a fost adoptata cu mare fast si la noi, desi prin traditie avem ziua de 24 februrie, Dragobetele.

vezi mai mult
Painea de casa, o paine fermecata!

Painea de casa, o paine fermecata!

„Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca...la cuptiorul pe care ma ascundeam...” asa zice Ion Creanga (Amintiri din copilarie), si de fiecare data cand citesc aceste fraze ma duc cu gandul la painea de casa pe care o facea bunica, aburinda si gustosa.

vezi mai mult
O masa de Craciun spectaculoasa!

O masa de Craciun spectaculoasa!

Spuneam intr-un articol ca o masa perfecta nu trebuie sa fie doar frumos aranjata, ci si sa contina un meniu special si sa impace cat mai multe gusturi si preferinte, dar vom reformula si vom spune ca orice masa care celebreaza o sarbatoare, dar mai ales Masa de Craciun trebuie sa arate festiv, special si sa fie frumos decorata.

vezi mai mult
Vinul fiert, o bautura traditionala de vacanta!

Vinul fiert, o bautura traditionala de vacanta!

Nu stim de ce dar prima zapada cere a se sarbatori cu o ceasca de vin fiert. Iarna este anotimpul cand aceasta bautura isi are farmecul ei. Indiferent ca te afli la patinoar, la o petrecere, acasa sau pe strada, nu poti rezista tentatiei de a savura vin fiert cu scortisoara.

vezi mai mult
Torturile – bijuterii dulci, pline de culoare!

Torturile – bijuterii dulci, pline de culoare!

Daca ar fi sa dam o definitie a tortului am spune ca este o prajitura (de obicei de forma cilindrica) facuta din mai multe straturi de aluat, avand intre ele straturi de crema, de dulceata etc. , acoperita cu o glazura sau crema ornamentala, dar cu totii stim ca dincolo de cuvinte, fiecare tort ascunde in spate o poveste, transmite un mesaj sau celebreaza un eveniment important din viata noastra.

vezi mai mult
Prajituri in haine de sarbatoare, aromele Craciunului!

Prajituri in haine de sarbatoare, aromele Craciunului!

Unii ar putea spune ca sarbatorile de iarna incep din 1 Decembrie, altii odata cu Sf. Nicolae, dar cei mai multi simtim ca sarbatorile incep din Ajunul Craciunului cand in case se simte mirosul puternic al bunatatilor traditionale, al vinului fiert si a scortisoarei, a cojilor de portocale, cand ne departam de sarcinile de serviciu si ne apropiem de familie, cunoscuti sau cei dragi noua.

vezi mai mult
„La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branza

„La placinte inainte, la razboi inapoi! ” – Placinte cu branza

Preparata cu branza si stafide, cu fructe de padure, cu mere si scorţisoara, sau cu carne, placinta are in spate o istorie de mii de ani. Placinta cu branza sau cu orice umplutura este un preparat culinar facut din foi de aluat in care se pune o umplutura, se prajeste pe tava sau se coace in cuptor.

vezi mai mult
Friptura si carnati, hai poftiti, poftiti, gustati!

Friptura si carnati, hai poftiti, poftiti, gustati!

Luna Decembrie ne incarca emotional pe fiecare dintre noi, iar pentru gospodine este o luna in care trebuie sa-si arate iscusinta in ale gatitului. Cum traditia spune ca masa de Craciun sa fie cat mai bogata, bineinteles ca nu vor lipsi preparatele traditionale precum carnatii si fripturile, care mai de care mai aromate si piperate, impanate sau scaldate in sosuri regesti.

vezi mai mult
„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!

„Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata”, sarmaua cu varza acra!

Orice mare sarbatoare romanesca este marcata in casele romanilor cu bucate traditionale. Sarmalele sunt nelipsite de pe masa imbelsugata a Craciunului, a Revelionului sau a oricarei alte sarbatori. Ce poate fi mai placut si mai savuros la masa de Craciun decat o portie de sarmale aburinde?

vezi mai mult
Am plecat la colindat, la piftii de degustat...

Am plecat la colindat, la piftii de degustat...

Piftia este printre cele mai cunoscute preparate din bucataria traditionala romaneasca. Aspecul gelatinos, aroma puternica de carne si usturoi face din acest preparat o delicatesa. Piftia sau racitura este un preparat specific perioadei de iarna, cand se pregatesc numeroase feluri de mancare din porc si se serveste cu mare fast la masa de Craciun.

vezi mai mult