Spanacul - cheia puterii?

Desi este cunoscut ca leguma care detine cea mai mare concentratie de fier, trebuie sa stiti ca, in realitate, el are de 10 ori mai putin (2-5 mg la 100 g) fata de calculele facute in secolul al XIX-lea de catre dr. E von Wolf. Se pare ca dintr-o greseala acesta a pus gresit virgula, iar eroarea a fost descoperita de abia prin anul 1937.

Iata cateva sfaturi:

  • Cumparati spanacul cu frunze ferme, viu colorate;
  • Inainte de gatire se spalati-l cu apa din abundenta (sau in mai multe ape) pentru a inlatura nisipul;
  • Uscati-l bine intr-o strecuratoare rotativa de salata sau prin tamponare cu servetele de hartie.
  • Daca nu-l consumati imediat il puteti pune la frigider. Se poate pastra maxim trei zile, ambalat in pungi de plastic.

Atentie:

  • Se prepara la temperatura moderata, nu trebuie fiert foarte tare, intrucat se pierd vitaminele.
  • Daca in timpul prepararii isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu trebuie consumat.

Spanacul poate fi consumat crud sau preparat termic. Frunzele tinere pot fi preparate ca salata, in combinatie cu ciuperci, bacon prajit si sos vinaigrette. Gatit, se potriveste cu unt, smantana, iaurt, ou, brinza, ulei de masline si sos de soia. De asemenea, merge la mincaruri sarate, cum ar fi bacon sau peste afumat. Pentru a-i imbogati aroma, adauga usturoi, piper, suc de lamaie.

Daca v-am facut pofta de o mancare cu spanac, va invitam sa aruncati privirea pe retetele de mai jos.