In domeniul culinar, italienii sunt considerati maestrii pastelor fainoase. Italia ramane producatorul numarul 1de paste in lume, iar secretul ar fi o faina speciala, importata din Canada. Si daca nu stiati, exista circa 400 de tipuri de paste, date de forma si de marimea lor, intrucat aceeasi forma exista de marimi si grosimi diferite, fiecare fiind concepute pentru a fi gatite intr-un anumit fel.
Desi pastele au in combinatia lor ingrediente simple, fiind un amestec de faina, apa, sare si uneori ou, pastele italiene nu ar avea gustul specific fara uleiul de masline, care da un gust deosebit sosului pentru paste. Cel mai cunoscut sos este "pomodoro fresco”, o combinatie de rosii proaspete, ulei de masline si plante aromatice. Bineinteles ca aromele verdeturilor schimba gustul si savoarea fiecarui sos insa, ingredientul cel mai important din tot acest context este parmezanul. Regula de baza este sa-l dati pe razatoare chiar inainte de a servi pastele.
In Italia, pastele se servesc de obicei dupa aperitive si sunt preferate in portii mici, in jur de 90-100 gr. In alte tari, printre care si Romania, pastele se servesc ca fel principal de mancare.
Ce paste alegem? In functie de tipul de sos pe care il folosim trebuie sa stim si ce paste sa alegem. Cele mai potrivite pentru sosul de carne (vita sau porc) sunt Tagliatelle si Macaroanele, care datorita formei si grosimii lor sunt ideale, intrucat retin o cantitate mare de sos. Ideale pentru sosuri mai sunt si tipurile Penne (rigate sau lisce) sau Pennette. Tipurile Farfalle sau fundite se potrivesc cu un sos de carne si legume. Fusilli (spirala) se potrivesc pentru combinatia cu branza, intrucat branza calda se leaga foarte bine de ele. Conchiglie sau scoicile sunt perfecte pentru supe, intrucat se umfla, acumuland lichid in interior.
Cum le preparam? Pastele se fierb intr-un vas mare, cu multa apa. Vasul impreuna cu apa se pune la fiert iar cand apa a inceput sa fiarba se adauga sare, apoi se adauga pastele si se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. De obicei, pentru ficare 100 gr de paste se pune 1l de apa si se fierb "al dente" (adica sa ramana putin tari sau crude). Dupa fierbere, pastele trebuie scurse bine intr-o sita, fara insa a se limpezi cu apa rece. Daca puneti sosul pe pastele inca ude, riscati sa se taie. Sosul se prepara in timp ce pastele sunt la fiert si se pune peste acestea dupa ce sunt bine scurse de apa.
Daca urmati pasii retetei si timpul de fierbere va garantam ca in 15 minute va puteti delecta cu o portie de paste delicioase, facute dupa metoda italiana!
photo: fotolia
Comentarii:
Pastele de acasa au gust daca folosesti ingredientele adecvate.Daca pui cascaval romanesc in loc de parmezan sau alte balarii(asa cum se face si la restaurantele din Romania),e normal sa nu aiba gust ca si cele din Italia.
Imi plac mult pastele ori de care ar fi gatite in fel si chip
Cea mai diversificata sortimentatie de paste italiene se gaseste pe www.italianshops.ro
In postul pastelor sunt pastele la putere, desi nu vad nici o legatura intre ele!
Iubesc pastele