Cred ca nu mai e necesar sa spunem ca urzicile sunt mai mult decat simple buruieni, sunt plante vindecatoare. Banala si umila, urzica se foloseste inca din antichitate pentru cure de sanatate. Numele generic vine de la cuvatul latin "uro", care inseamna "Eu ard".
Sezonul urzicilor este primavara, si se gasesc cu usurinta in locuri usor umbrite, dar cu un sol bogat. Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Pe de alta parte, urzicile culese de la marginea drumului sau de langa case pot contine plumb, care este toxic pentru organism. Prin urmare, va sfatuim sa aveti mare grija de unde cumparati, caci trebuie sa stiti de unde sunt culese.
Poate ca nu stiati dar urzicile au proprietatea de extrage cele mai multe minerale din sol. Aceste plante neprietenoase sunt una dintre sursele de fier cele mai puternice din regnul vegetal. Printre nenumaratele beneficii, urzicile elimina anemia, stimuleaza metabolismul, ajuta la detoxifierea organismului. Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc.
Datorita acestui bogat continut ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.
Urzicile pot fi consumate sub forma de supa, ciorba, piure, sosuri, ceai si alte preparate. Pot fi consumate ca salata delicioasa asezonata cu ulei, sare, otet, lamaie si beneficiaza de tot atatea retete dupa cate gusturi si inventivitate exista in bucataria fiecaruia.
Comentarii (17):
Cu manusi de sudor e totusi periculos .Incearca cu manusi de boxier .Eu le culeg cu mana goala ,adica fara nici un fel de manusi .Ajuta si impotriva reumatismului.
Întadevăr, urzica este regina verdeţurilor şi a leacurilor.
HMMMMMMM!!!! ABIA ASTEPT... SI MEREU ZIC SA PUN LA DESHIDRATAT,URZICI OTAVA!!! DAR,UIT...DUPA CE MI FAC POFTA,FOAMEA,UIT CA VIN VREMURI DE VEVERITA,DE VULPE...DE BARLOG SI CAMARA!!! SPALATE,apoi puse in apa clocotind,cu un praf de sare, fierte acoperite mereu de zeama...folositi lingura de lemn... cand a fiert bine,strecurata,PLANTA SE MIXEAZA SI SE ADAUGA O LINGURA DE HREAN RAS SI O LINGURITA DE OTET,SAU OPTIONAL,MUJDEI DE USTUROI..?CU SAU FARA OUA OCHIURI...SE CHEAMA CA AM APUCAT COLTUL IERBII!!!
NUMAI DE BINE DESPRE URZICA VIE,DOAR VREAU SA FAC O PRECIZARE,ADICA O CORECTIE,EA NU SE POATE NUMI REGINA PLANTELOR INTRUCAT ACESTA DENUMIRE O ARE DIN VECHI TIMPURI PIERDUTE IN NEGURA SUTELOR DE ANI ALTA PLANTA CARE SE NUMESTE PE DREPT CUVANT* REGINA PLANTELOR* CEA MAI LA INDEMANA PLANTA PENTRU FIECARE DINTRE NOI.....*ROSTOPASCA* !
Și eu consum urzici ,dar le fierb într-o oală de trei ,patru litri și beau în loc de apă
Numele ei vine din latinescul "urtica"
EXCELENTE PREGĂTITE SUPE,PIURE CU HREAN PRESĂRAT.
Cu ceai de urzica am vindecat un ulcer care ma chinuia de multi ani. In fiecare seara o cana cu ceai de urzici pe o perioada de trei luni. Efectele se vad de la primele ceaiuri.
De sezon!
Deliciosa