Ravioli sunt pastele umplute atat de mult apreciate in Italia, incat fiecare regiune are retetele sale, cu forme rotunde sau patrate.
Cuvantul „ravioli” deriva de la verbul italian „riavvolgere” care inseamna „a impacheta”. Ravioli sunt paste fainoase formate din doua foi de aluat bine sigilate, iar la mijloc contin o umplutura fie din carne, peste, zarzavaturi si legume, branza.
Cele mai cunoscute umpluturi includ dovleacul, cartofii, sparanghelul, ciupercile, etc. O foarte cunoscuta reteta lacto-vegetariana include ricotta si spanac sau urzici in loc de carne.
Sosurile sunt la fel de variate ca si umpluturile: se folosesc sosuri de rosii, pesto, smantana, iaurt si sosuri pe baza de supe de legume.
Astazi ravioli se fabrica la scara industriala si se pot cumpara fie proaspeti, ambalati sau congelati in toate colturi lumii. Ravioli ambalati proaspeti au de obicei o perioada de inmagazinaj de 7 saptamani.
Desi se gasesc cu usurinta, avantajul pregatirii in casa ne ofera posibilitatea alegerii umpluturii si satisfactia personalizarii retetei in functie de gusturi sau preferinte.
Cateva idei de umplutura pentru ravioli:
- creveti tocati si gatiti cu parmezan, patrunjel si putin ardei cayenne;
- dovlecel copt cu nucsoara si salvie;
- andive cu zucchini tocat, carnaciori vegetarieni si rosii;
- spanac la aburi cu pui la rotisor, parmezan si nuci tocate;
- zucchini ras cu branza de capra si cimbru proaspat tocat;
- carne de pui maruntita, cu rosii, branza cheddar si bacon;
- friptura din carne mai slaba, cu morcovi razuiti, sos de soia si ciuperci;
- friptura din carne mai slaba, sotata cu ciuperci si broccoli;
- mere coapte cu scortisoara, nucsoara si nuci pecan;
- afine amestecate cu branza ricotta si coaja rasa de lamaie.
Variante asemanatoare pastelor ravioli exista in toate colturile lumii: in Romania gasim coltunasii, in China avem jiaozi sau wonton-ul chinezesc, in Rusia exista pelmenii, in Tibet avem momo, iar in bucataria everiasca gasim kreplachs. In Liban si in Palestina acest fel de mancare este numit Shish Barak (Shishbarak).
Comentarii:
Folosesc adesea cele din comert umplute cu ciuperci., dar si coltunasii nostri.