„Visinele de Barbados”, „visine tropicale”, „cirese portoricane” sau „acerola”, sunt fructele unui arbust tropical, originar din America de Sud si America Centrala, foarte raspandit in Mexic, Peru si Brazilia, cultivat intretimp si in alte parti ale lumii, datorita faptului ca sunt fructele cu cel mai ridicat continut de vitamina C.
vezi mai multOriginara din jungla amazoniana, inrudita indeaproape cu artarul, Gurana a fost descoperita pentru beneficiile sale asupra sanatatii si anume pentru cresterea energiei, ca arzator de grasimi si ca un stimulent asemanator cu cafeaua.
vezi mai multInrudit cu pepenele verde, pepenele galben, castravetele, dovleacul, dovlecelul Patison este o varietate de dovlecel, de dimensiuni mai mici, originar din America de Nord.
vezi mai multCu un continut bogat in vitaminele C si B, in potasiu, calciu, cupru, sulf, fosfor, fibre si lactobacilli, plina de antioxidanti, Daikon este o specie de ridichie japoneza gigant, de culoare alba. Este cunoscuta si intrebuintata de secole pentru proprietatile sale sedative si de eliminare a toxinelor din sange, fiind una dintre legumele chintesenta in dieta japoneza.
vezi mai multMasticul sau Masticha este rasina provenita de la un copac ce creste numai pe insula Chios. Micute cat o boabe de mazare, aceste perle se caracterizeaza printr-un miros usor de brad, cu note florale si o aroma delicata de rasina.
vezi mai multIdeale pentru quiche-uri, tarte si placinte dulci sau sarate, aluaturile frantuzesti sunt aluaturi fragede, nedospite, cu o bogata aroma untoasa. Dupa coacere devin fragede si sfaramiciose.
vezi mai multSosul Velouté este ruda cu Béchamel-ul, preparat din rantas, dar cu adaus de fond alb de peste, pui sau vitel in locul laptelui, face parte dintre cele cinci sosuri-mama ale gastronomiei europene.
vezi mai multInrudita cu quinche si cu frittata, Strata este un sortiment de budinca cu ou si paine, care provine din bucataria nord americana.
vezi mai multAzuki, cunoscuta si sub numele de fasole rosie, Adzuki, sau Aduki, este una dintre cele mai apreciate specii de fasole, datorita proprietatilor sale nutritive ridicate.
vezi mai multInventat in Franta si cunoscut de multi ca sos tartar, Remoulade face parte din familia maionezei.
vezi mai multRavioli sunt pastele umplute atat de mult apreciate in Italia, incat fiecare regiune are retetele sale, cu forme rotunde sau patrate.
vezi mai multSufleurile sunt preparate versatile si delicioase, pot fi dulci si savuroase, cu diverse umpluturi vegetale, se pot servi ca apertive, fel principal sau desert.
vezi mai multDeserturile de casa sunt oricand si de catre oricine apreciate pentru ca sunt facute din ingrediente simple, cunoscute si sunt o alternativa la fel de gustoasa, dar mult mai sanatoasa fata de dulciurile din comert.
vezi mai multGustoase, satioase si hranitoare unturile vegetale din nuci sau seminte sunt ideale atat pentru dieta vegetarienilor, cat si in perioadele de post. Se pot obtine usor, acasa si sunt cea mai simpla modalitate de a inlocui traditionalul unt.
vezi mai multNectarul de agava se dizolva rapid in bauturi reci, ceea ce il recomanda pentru indulcirea bauturilor racoritoare.
vezi mai multUHT nu este vreo gaselnita a producatorilor de lapte ci se refera la ultrapasteurizare, un procedeu prin care laptele este expus timp de numai 2-4 secunde la o incalzire intensa, in intervalul de 135-150 grade C. Pasteurizarea, procedeu inventat de Pasteur, implica incalzirea laptelui la 72-75...
vezi mai multCartofii dulci au o textura cremoasa si un gust dulce-picant, care ii face ideali pentru mancaruri savuroase. Acesti tuberculi sunt bogati in fibre, vitaminele A, C si B6, si o excelenta sursa de carbohidrati. Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursa buna de cupru, potasiu si mangan....
vezi mai multDescoperita initial ca si buruiana, secara a fost luata in cultura ulterior graului si orzului. Se remarca prin faptul ca reuseste sa creasca pe soluri acide si nisipoase, in zone cu clima rece si umeda sau in zone secetoase si devine astazi a doua cereala “panificabila” dupa grau, cultivata in...
vezi mai multI se mai spune hajma, azima, agima, vlasita, ceapa mica, hasma, esalota sau ceapa frantuzeasca si are bulbul asemanator usturoiului si cepei, dar fara mirosul intepator al usturoiului. Comparativ cu ceapa obisnuita, gustul este mult mai intens si mai putin iute, este mult mai zemoasa, mai moale...
vezi mai multDesi are in spate o traditie de preparare de peste 6.000 ani si este recunoscuta ca branza etalon a Greciei si Ciprului, branza Feta provine din italienescul “fetta” care se traduce prin “felie”. Se presupune ca branza Feta se numea la inceput tyripheta, adica „felie de branza“ si a devenit...
vezi mai multDoar 1 pahar de suc de rosii consumat pe zi asigura 70% din necesarul de vitamina C din organism. Sucul proaspat de rosii este considerat un adevarat miracol pentru sanatate.
vezi mai multDestinate insiroparii produselor de cofetarie, inainte de a ajunge pe piata, esentele alimentare sunt testate in cele mai diverse aplicatii de cofetarie si patiserie. Esentele nu se clasifica in tipare strica, se diferentiaza prin calitate si profil aromatic, persistenta, intensitate, efecte...
vezi mai multCarnea de curcan este o sursa excelenta de proteine si vitamine din complexul B. Este cea mai buna alternativa la carnea de pui si astazi se gaseste in aproape orice supermarket sau hypermarket. Este un produs indicat in diversificarea alimentatiei copiilor, deoarece are o calitate mai buna, are...
vezi mai multDesi persanii sunt primii care au produs apa si uleiul de trandafiri si au inventat martipanul, preparat din migdale pisate si zahar si aromat cu apa de trandafiri, cea mai veche reteta scrisa, de preparare a apei de trandafiri este una din secolul al IX-lea si provine de la arabi. Produsa...
vezi mai mult