Utilizata ca agent de gelifiere, stabilizator sau agent de ingrosare in alimente, gelatina este un aditiv alimentar incolor, insipid. Este singura substanta de ingrosare necarbohidrata (poliglucid) utilizata in industria alimentara. A fost anterior recunoscuta ca aditiv de legile UE si numerotata cu E441. In prezent gelatina este considerata un ingredient.
vezi mai multCarnea tocata se regaseste in multe dintre retetele romanesti. Fie ca alegem sa o preparam sub forma de sarmalute, parjoalelor moldovenesti, a musacalei ori a ardeiului umplut, carnea tocata este la mare cautare in macelarii. Sunt foarte multe preparate care se pot pregati si au la baza carne...
vezi mai multSpecialistii ne recomanda sa consumam un fruct, dimineata pe stomacul gol, iar al doilea se poate consuma ca si gustare. Practic pana la pranz ar trebui sa consumam 2 fructe.
vezi mai multGazpacho este unul dintre cele mai cunoscute preparate spaniole. Este o supa rece, denumita uneori ca o supa-salata, si este in mare parte consumata in lunile de vara, pentru ca este bogata in vitamine si are efect revigorant. Gazpacho este o supa rece de legume crude originara din sudul...
vezi mai multOriginara din Asia de Sud Est, fasolea verde chinezeasca este un soi productiv de fasole urcatoare cu pastaie lunga pana la un metru lungime. Se consuma in supe, ori gatita verde, se preteaza si la conservare. Se poate intalni sub 3 culori: verde, violet si pestrita. Suporta aceleasi tratamente...
vezi mai multPentru ca se realizeaza usor, din ingrediente proaspete si pentru ca sunt sanatoase si aduc organismului un aport important de minerale si vitamine, salatele sunt preferatele sezonului de vara. Rosiile, castravetii, vinetele, ardeii se gasesc din abundenta pe tarabele vanzatorilor, indemnandu-ne...
vezi mai multAvand o culoare galben-auriu sau galben-portocaliu si un parfum aparte, caisele sunt fructele cele mai bogate in vitamina C si complexul de vitamine B dar si potasiu si betacaroten. Caisele isi arata adevarata aroma si parfumul inconfundabil in dulceata sau gem, dar se simt bine...
vezi mai multFiecare celula din corpul uman are nevoie de apa pentru a functiona in mod corespunzator. Acum ca este vara si mercurul din temometre se ridica, este important sa acordam o atentie deosebita hidratarii organismului. E nevoie de apa pentru reglarea temperaturii corpului, pentru protejarea...
vezi mai multDelicios de dulce, cu nuante de mosc si cu o consistenta untoasa, nu este de mirare ca papaya a fost numit "fructul ingerilor", de catre Cristofor Columb.
vezi mai multSamphire este o leguma ce creste din abundenta pe tarmurile, in adanciturile mlastinoase si pe terasele namoloase sarate.
vezi mai multTopinambur, marul de pamant, radacina soarelui este o planta erbacee, inrudita indeaproape cu floarea soarelui. Tuberculii plantei seamana intr-o anumita masura cu cartofii si nu are nicio legatura cu Ierusalimul. In tara noastra este cunoscut drept Nap sau morcov porcesc.
vezi mai multNuca tigru numita si Aya (hausa), ofio (yoruba) sau chufas (in spaniola) este o nuca falsa si reprezinta tuberculii plantei chufa, o planta aparuta in Egiptul antic, ce se regaseste cu precadere astazi in Spania.
vezi mai multNativa din Peru, Oca a fost introdusa pentru prima data in Noua Zeelanda in 1860 si tot neozeelandezii sunt cei care i-au adus omagiul culinar, servindu-o alaturi de miel prajit incepand cu anii 1980. Oca este o planta perena mica ce creste pana la o inaltime de 20-30 cm. Tuberculii, comestibili,...
vezi mai multNici conopida, nici broccoli, Romanesco este o leguma din familia Brassica Oleracea, dar se deosebeste de rudelei ei atat prin culoare cat si prin aspect.
vezi mai multUn deliciu pentru toti cei care au intoleranta la lactoza, deoarece nu contine lapte, smantana si ou, ci doar fructe, zahar si apa, sorbetul este un inlocuitor al inghetatei.
vezi mai multBroccoli poate fi inclus intr-o multime de retete savuroase, dar trebuie preparat ca la carte. Il poti fierbe, praji sau coace - rezultatul va fi delicios.
vezi mai multCiupercile Pleurotus, un inlocuitor ideal pentru carne, sunt adevarate izvoare de vitamine, in special din complexul B si vitaminele D, fiind prin urmare o alegere pe cat de inteleapta, pe atat de benefica. Gustul este asemanator cu al ciupercilor albe, dar valoarea nutritionala este deosebita.
vezi mai multAvand o consistenta asemanatoare untului, se poate intinde pe paine prajita sau ca baza pentru sandvisuri. Se poate taia bucati si adauga in diverse salate. Deoarece nu contine zaharuri, de foarte putine ori se regaseste dulciuri.
vezi mai multA venit caldura si ce desert se potriveste mai bine decat inghetata?
vezi mai multTartele cu fructe sunt specifice sezonului vara cand se gasesc la discretie si intr-o gama variata, fructe proaspte, gata sa imbrace haina eleganta a unui desert simplu, pe gustul oricui. Sunt usor de facut, racoritoare si delicioase in orice moment.
vezi mai multDatorita continutului mare de vitamine, minerale, pectine si substante de natura flavonoidica, zmeura reuseste cu usurinta sa acopere necesitatile nutritive ale organismului uman.
vezi mai multSalvia, preferata francezilor si a italienilor, este o mirodenie care poate fi folosita cu succes in aromatizarea oricarui preparat cu carne rosia sau alba si pe de alta parte completeaza si intensifica foarte mult si aroma legumelor proaspete sau fierte.
vezi mai multUtilizat din antichitate de romani, greci si egipteni in special pentru proprietatile sale terapeutice, mararul este planta aromatica, un conservant excelent, un remediu digestiv si o sursa importanta de fitoestrogeni.
vezi mai multDescrise de maestii culinari ai secolului al XIII-lea ca torturi in cupe mici, gatite cu decoratiuni de sarbatoare, cupcakes au fost acceptate cu usurinta si in epoca moderna, iar in prezent prepararea lor ajuns la nivel de arta culinara.
vezi mai mult