Craciunul, si prin urmare Masa de Craciun reprezinta pentru multi dintre noi ocazia de a lua masa in sanul familiei intr-o zi de sarbatoare sfanta. Masa aceasta necesita un cadru special, cu elemente decorative alese cu gust. Nu o sa detaliem acum despre cum se aseaza farfuriile, tacamurile sau paharele, veti gasi in paginile noastre tot ce aveti nevoie sa stiti despre aranjarea acestora. Vom pune accentul pe cateva sfaturi importante de care trebuie sa tineti cont pentru a impresiona invitatii si pentru a crea o atmosfera de sarbatoare.
1. Numarul invitatilor
Printre primele lucruri importante este numarul invitatilor. Trebuie sa stiti de la inceput pentru cate persoane (adulti si copii) pregatiti meniul si mai ales cum ii veti aseza la masa.
2. Preferintele musafirilor
Atunci cand vine vorba de o masa festiva este foarte important ca toti cei invitati sa se simta bine si sa manance ceva bun. Daca aveti printre musafiri persoane care tin regim, la dieta ori sunt vegetarieni va trebui sa tineti cont de preferintele culinare si de nevoile acestora.
3. Tipul de meniu
Numai dupa ce stiti numarul invitatilor, preferintele si nevoile musafirilor, va puteti gandi ce fel de meniu sa pregatiti. Aveti in vedere si pe cei mici: preparatele nu trebuie sa fie greu de mancat! Alegeti aperitive de genul „one bite”, colorate si diversificate!
4. Lista de bauturi
Dupa ce ati stabilit meniul trebuie sa tineti cont si de bauturile pe care le veti servi, astfel incat sa se potriveasca cu mancarurile pregatite. Daca optati pentru a servi vin, alegeti un sortiment pentru aperitive, altul pentru felul principal si altul pentru desert. Trebuie sa serviti si bauturi nonalcoolice nu doar pentru cei mici, ci si pentru adulti. Apa minerala si apa plata nu trebuie sa lipseasca. Daca intentionati sa serviti cafea, aveti grija sa o faceti la sfarsitul mesei.
5. Fata de masa
Pentru decorarea mesei de Craciun este indicata o fata de masa dintr-un material din fibra naturala (bumbac, crepsaten, damasc, in). Este de preferat sa fie alba sau rosie, pentru eleganta. Servetele se vor asorta cu fata de masa, indiferent ca sunt simple sau imprimate si se pot fronsa prinzandu-le cu fundite, conuri de brad, stelute sau alte ornamentele speciale.
6. Decoratiunile
Nu trebuie sa exagerati cu alegerea acestora. Masa nu trebuie sa fie incarcata de decoratiuni, tacamuri inghesuite care dau impresia de sufocare. Daca doriti decoratiuni traditionale de Craciun, alegeti pe rosu, verde si alb si nu uitati sa faceti nota concordanta cu fata de masa si cu vesela. Puteti opta si pentru decoratiuni „hand made”, iar aici aveti o idee interesanta.
7. Vesela si tacamurile
Cand vine vorba de masa festiva si mai ales de masa de Craciun, vesela si tacamurile trebuie sa fie de cea mai buna calitate, mai ales daca sunt din argint sau au motive decorative de sarbatoare. Asigurati-va ca tacamurile nu au zgraieturi si sunt sclipitor de curate. Asortati fata de masa cu tacamul si ornamentul ales pentru partea centrala.
8. Marcarea locurilor
Marcarea locurilor la masa se poate face in mai multe moduri, totusi noi va sfatuim sa alegeti cea mai simpla metoda: cartonase cu numele invitatilor, frumos accesorizate.
9. Ce nu trebuie uitat?
Pentru lumanari, alegeti modele de suporturi elegante sau folositi felinare tematice de Craciun.
La mijlocul mesei puteti opta pentru un aranjament floral.
De pe masa nu trebuie sa lipseasca unul sau mai multe cosuri de paine, oliviere, scobitori si solnite. Acestea din urma se vor aseza una la un capat al mesei iar alta la celalalt capat.