Specialistii Organizanizatiei Mondiale a Agriculturii si a Centrului International pentru Cercetari Agricole in Zone Aride au lucrat la ce o cercetare in care se aduc argumente pentru consumul constant de cactus.
Conform stiudiilor specia Opuntia este cea mai indicata pentru a fi introdusa in meniu.
Majoritatea speciilor de cactus sune necomestibile, mai putin Opuntia care este foarte hranitoare. Opuntia ficus-indica a fost naturalizata in 26 de tari in afara celei de origine. Faptul ca este foarte rezistenta o face o sursa extraordinara de hrana, dar si un element de sprijin al agriculturii sustenabile.
Desi are o multitudine de avantaje, amelioreaza calitatea solurilor, favorizeaza culturile de cereale si potrivit cercetarilor preliminare, ar putea chiar sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera reducand cantitatea de metan eliminata de rumegatoare, planta are totusi o serie de limite: nu suporta frigul, si nu iubeste nici caldurile foarte puternice.
In Mexic se consuma in mod traditional Opuntia, fiind cultivat pe mai mult de 3 milioane de hectare. Brazilia a adoptat si ea aceste culturi, la fel si tari din nordul Africii.
Bucatile fragede de opuntia ficus-indica contin 90% apa. Fructul contine 12% zahar, 6,75% materii nitrogenate si 0,10% acizi organici care dau culoarea galben-portocalie fructelor.
Fructul este savuros si dulce. Se poate manca proaspat, iar daca se taie in felii si se acopera cu zahar se obtine un sirop care se poate consuma rece sau se poate amesteca cu alte fructe. Din fructul opuntiei se mai poate face gem, suc natural sau se poate usca si consuma asa. In unele zone centrale ale Siciliei din acest fruct se obtine o bautura numita Ficodi care se foloseste atat ca aperitiv cat si ca medicament.
In unele bucatarii traditionale se foloseste sarat si se adauga sosurilor pentru carne si salate.
Se foloseste tot mai mult si in industria cosmetica.