Dovlecii placintari, numiti si dovleci de iarna, sunt rasfatatul anotimpului rece. Sarac in calorii si bogat in fibre dietetice si vitamina A, dar delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora dintre noi. Folosit intr-o varietate de retete, acesta este extrem de hranitor si benefic pentru sanatate.
Dovleacul contine, printre altele, luteina, beta-caroten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E și K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Este bogat in proteine si fibre si este o sursa excelenta de acizi grasi omega 3 și omega 6.
Iata o lista de retete la care puteti folosi dovleac placintar:
- o supa-crema;
- piure de dovleac copt cu diverse condimente amestecat cu pasta de naut (humus);
- dovleac copt sau fiert in diverse combinatii de smoothie cu banane, lapte de soia, scortisoara si nucsoara;
- la cuptor cu scortisoara şi nucsoara;
- prepara un cheesecake delicios cu dovleac copt;
- clatite cu dovleac - amesteca piure de dovleac in aluatul pentru clatite;
- briose cu dovleac copt - amesteca piureul in aluatul pentru briose;
- negresa cu dovleac - amesteca putin piure de dovleac copt in compozitia de negresa.
Sfatul nostru privind consumul de dovleac: Multe dintre retetele cu dovleac sunt bogate in colesterol si aceasta, deoarece majoritatea necesita un adaos substantial de oua. Incercati sa gasiti un substitut sarac in colesterol sau reduceti numarul oualelor folosite. Dovleacul este foarte bun in stare naturala. Este sarac in grasimi, are un numar redus de calorii si are un continut bogat de vitamine.