Ce poti sa gatesti cu naut?

Ingredient principal al humusului si al falafelului, amestecat adesea cu cous-cous, ghici cine este?
Ei bine, nautul!
Cu o textura crocanta si un gust asemanator nucilor, bobul de naut are o culoare galben-aurie si seamana mai mult cu o aluna decat cu ruda sa fasolea. Exista si sortimente de naut roz, negru, verde sau maroniu. In alimentatie sunt folosite semintele de tip kabuli si desi.
Kabuli - boabele de naut sunt maricele, de culoare mai deschisa si cu un invelis moale.
Desi - boabele sunt mici, inchise la culoare, cu un invelis dur si sunt mult mai bogate in fibre alimentare decat sortimentul Kabuli.
Nautul poate fi consumat fiert, gatit la aburi, prajit (in amestec cu alte ingrediente), crud, sub forma de germeni sau chiar sub forma de popcorn. Este folosit in preparate consacrate cum ar fi humus, falafel sau curry. Poate fi folosit cu succes in salate sau fripturi, in produse alcoolice (sake), sub forma de faina, sub forma de dulciuri dupa de a fost tinut in sirop.
O cutie de naut, are intrebuintari culinare multiple Haideti sa vedem impreuna 8 retete perfecte ce pot fi facute cu naut.
Falafel
Humus
Humusul este o specialitate facuta din piure de naut, pasta de susan (tahini), ulei de masline, suc de lamaie, sare si condiment si usturoi.
Cremos si aerat, humusul merge de minune cu o lipie proaspata, drept aperitiv la pranz, sau poate sa fie combinat cu legume crude, salate de verdeturi, paste, orez, cartofi dulci.
Curry
Cuscus
Supa
Salate
Aperitive
Deserturi
Pentru aperitiv, pentru felul principal, dar si... pentru desert! Scoateti untul si faina din tortul dvs. de ciocolata si puneti in schimb, naut mixat. Veti obtine un desert fara gluten, fara grasimi si cu textura cremoasa.
Ati auzit de „Aquafaba”? Daca nu, de astazi ar fi bine sa retineti aceasta denumire. Aquafaba este lichidul din conservele de naut, dupa ce scurgi boabele, sau apa in care ai fiert nautul uscat. Inlocuieste cu succes albusul de ou in retetele vegane. Odata batuta cu mixerul, apa de naut se transforma intr-o bezea identica celei clasice, din ou, gratie amestecului de amidon.
Aquafaba in loc de oua se poate folosi la: maioneza, unt, branza si crema de unt vegane, clatite americane, bezele, Pavlova, macarons, glazura pentru biscuiti, mousse de ciocolata, prajitura Alaska, inghetata.
In ceea ce priveste gustul, nu va faceti griji, nici nu va veti da seama ca e vorba de naut. :)
Comentarii
Bunica mea facea nahut dulce cu 2-3 felii de lamaie si zahar
eu fac falafel si este ok,,,cu thina , legume , castravete murat si ardei iute murat,,,5-6bucati plus o pita proaspata,,,este nelipsit 'shug''care se unge pe pita in interior,,,shug este ardei iute cu coriandru tocat la mixer,,,o specialitate din Yemen,,,ca bautura ,,,merge arak pt a desvolta apetitulHARY
Merita incercat
Multumire si pretuire!