Boabele de naut se lasa la inmuiat in apa rece pentru cateva ore. Apoi se fierbe la foc mediu pentru circa o ora si jumatate. Se pastreaza o cana din apa in care a fiert nautul.
Intr-un blender se pun boabele fierte de naut si cateii de usturoi. Se mixeaza la viteza maxima, adaugand o parte din apa in care a fiert nautul, pana cand se obtine o pasta foarte fina si cu textura dorita.
Se adauga pasta de ardei iute , eventual putina boia de ardei dulce, tahini , preparata tot in casa, ca e mai sanatoase si nu are E-uri, si se mixeaza in continuare, tot la viteza maxima. De cantitatea de tahini folosita depinde calitatea humusului preparat: cu cat mai mult tahini, cu atat mai bun este humusul.
Se adauga in fir subtire uleiul de masline, zeama de lamaie, si patrunjelul proaspat, tocat marunt. Se asezoneaza cu sare si piper.
Condimentele folosite se pot folosi in cantitate mai mica sau mai mare, dupa gustul fiecaruia. Mie imi place mai acrisor si destul de iute, de aceea folosesc mai multa zeama de lamaie si pasta de ardei iuti.
Pentru a-l servi se aseaza pe o farfurioara, in mijloc se pun 2 linguri de ulei de masline, patrunjel tocat si boia de ardei.
Se serveste pe lipie libaneza, cu legume crude, proaspete sau alaturi de minunata salata de patrunjel, tabuli.