Încă vă spălați puiul crud? Iată de ce ar trebui să încetați imediat

Mulți oameni cred că este esențial să spele puiul crud înainte de a-l găti, nu în ultimul rând din cauza lichidului rozaliu numit "purjă" din ambalaj. Cu toate acestea, potrivit unui expert culinar de la Perdue Farms, această practică nu este doar inutilă, ci și potențial periculoasă din cauza riscului de contaminare încrucișată(Perdue Farms, sursa USDA). Vă vom explica ;).
Un obicei culinar învechit: De ce spălau strămoșii noștri puiul?
Acest obicei își are originea într-o perioadă în care procedurile de prelucrare a cărnii de pui erau mult mai puțin avansate decât în prezent. Până în anii 1970, majoritatea gospodăriilor fie își ucideau propriile păsări, fie angajau fermieri pentru a face acest lucru. Spălarea era apoi folosită pentru a elimina resturile, murdăria și agenții patogeni(USDA, 2024). Cu toate acestea, datorită progreselor din industria agroalimentară, puii comerciali sunt acum curățați cu atenție în timpul procesării, făcând această practică depășită. Totuși, această practică persistă în anumite culturi, adesea transmisă prin rețete vechi (Perdue Farms, sursa USDA).
Pericolele spălării puiului crud: un risc invizibil în bucătăria dumneavoastră
Chris Moyer, bucătar șef executiv la Perdue Farms, avertizează împotriva spălării puiului crud:"Știm că este tentant să speli puiul, dar te rugăm să nu o faci". Principalul risc este contaminarea încrucișată. Acest lucru se datorează faptului că apa de clătire poate răspândi bacterii precum Salmonella și Campylobacter pe suprafețele bucătăriei, crescând riscul de toxiinfecție alimentară(CDC, 2023).
Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) definește contaminarea încrucișată ca fiind "transferul bacteriilor dăunătoare către alimente prin intermediul altor alimente, al tăblițelor și al ustensilelor manipulate necorespunzător"(USDA, 2024). Pentru a limita aceste riscuri, este esențial să se dezinfecteze toate suprafețele în contact cu puiul crud și să se adopte bune practici de igienă.
Bune practici pentru manipularea puiului crud: Adoptați reflexele corecte
Pentru a asigura manipularea în siguranță a puiului, iată câteva sfaturi de specialitate:
- Separați alimentele: evitați contactul dintre puiul crud și alte alimente, inclusiv ambalajul și suprafețele pe care le atinge.
- Dezinfectați suprafețele: folosiți apă caldă cu săpun pentru a curăța mâinile, ustensilele și suprafețele de lucru înainte și după manipularea puiului. Un ciclu de spălare a vaselor la temperatură ridicată este ideal pentru dezinfectarea ustensilelor și a plăcilor de tăiat.
- Folosiți o placă de tăiere specială: preferați o placă neporoasă și folosiți un cod de culori (adesea galben) pentru a rezerva o placă exclusiv pentru pui crud.
În cele din urmă, pentru a asigura o gătire sigură, este esențial să folosiți un termometru alimentar. USDA recomandă o temperatură internă de 74°C pentru bucățile de pui și de 82°C pentru bucățile cu os. În plus, puiul crud trebuie depozitat la temperaturi mai mici de 4°C și nu trebuie lăsat la temperatura camerei mai mult de două ore (USDA, 2024).
Alte articole pentru a vă ajuta să evitați pierderea penelor:
[articolul:9339] [articolul:9323] [articolul:9261]Comentarii
