Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie sa le mirosim si ar trebui sa aiba o aroma florala intensa pentru a indica ca sunt coapte.
Gutuile care sunt ferme si tari, iar cele potrivite pentru consum au culoare galbena. Gutuile trebuie recoltate atunci cand sunt galbene in totalitate si sunt tari.
Selectati-le pe cele care sunt grele, ferme si intacte, cu coaja foarte galbena. Cu toate acestea, evitati-le pe cele care sunt foarte verzi. Culoarea verde indica faptul ca acestea nu sunt coapte.
Daca doriti sa se mai coaca, lasati-le la temperatura camerei. Pentru a le pastra timp de cateva saptamani, in conditii optime atunci cand sunt coapte, pastrati-le separat in frigider. Daca le veti introduce in pungi de plastic le puteti pastra la frigider aproximativ 2 luni.
Pentru ca are un gust aspru, astringent si putin dulce, gutuia in stare cruda nu este foarte agreata pentru consum, dar este excelenta pentru realizarea de: compoturi, dulceturi, gemuri, gelatine (datorita bogatiei in pectina), marmelade solide, de lunga durata, conserve, mustar, ratafie (un fel de visinata), sosuri pentru carne fiarta si vanat, fruct glasat (fiert in zahar), felii de gutui deshidratate, lichior, in umplutura pentru ravioli, in supe concentrate.
Gutuile sunt dificil de pastrat proaspete, dar se pastreaza bine gatite, cu sau fara zahar. La gatit nu isi modifica textura si forma. Pot fi utilizate pentru a face gem, jeleuri, compoturi, sirop si chiar vin. Gutuile au o aroma deosebita in placinte, tarte sau in salate de fructe. Gutuile pot fi preparate sub forma de peltea, nectar, dulceata, compot sau sub forma de garnitura la preparatele din carne.
Am facut mai jos o selectie de retete cu gutui. Poftiti de alegeti!