Se spala gutuile, se curata (nu de coaja) de eventualele portiuni stricate, se taie felii sau cubulete.
Pana cand terminam de curatat toate gutuile, feliile sau cubuletele astfel taiate se pastreaza intr-un vas cu apa rece in care se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie (pentru ca fructele sa nu oxideze).
Se scot feliile de gutuii din apa si se pun in borcane spalate in prealabil (cam o gutuie si un pic pentru fiecare borcan).
Separat se face un sirop din apa si zahar, pe care il aducem la punctul de fierbere si adunam cu grija spuma.
Cand siropul s-a racit un pic, il turnam in fiecare borcan, apasand usor cu o lingura fructele pentru a elimina bulele de aer.
Se infileteaza borcanele cu capace (spalate si sterse bine in prealabil) si se pun intr-o oala cu apa. Se pun la fiert pentru 30-40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.
Se lasa sa se raceasca in oala sau se scot si se pun intr-o patura pana a doua zi, cand pot fi puse in camara.
==> 10 borcane de 800 g Exista varianta si introducerii borcanelor la cuptorul incins in prealabil la 150 grade. Dupa introducere, temperatura se regleaza la 100 de grade si se pastreaza asa timp de 1 h. Se lasa sa se raceasca.
Comentarii:
Imi placeeee