Compot de gutui

O reteta simpla si delicioasa, fara pic de conservant.
Ingrediente
10
Rețete inrudite
-
Mancarica de gutui
-
Homar la cuptor cu pătrunjel și lămâie: simplitate și rafinament
-
Unt cu patrunjel
-
Gelato de lamaie-un desert revigorant
Preparare
Preparare1 oră
Gătire40 min
- Se spala gutuile, se curata (nu de coaja) de eventualele portiuni stricate, se taie felii sau cubulete.
- Pana cand terminam de curatat toate gutuile, feliile sau cubuletele astfel taiate se pastreaza intr-un vas cu apa rece in care se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie (pentru ca fructele sa nu oxideze).
- Se scot feliile de gutuii din apa si se pun in borcane spalate in prealabil (cam o gutuie si un pic pentru fiecare borcan).
- Separat se face un sirop din apa si zahar, pe care il aducem la punctul de fierbere si adunam cu grija spuma.
- Cand siropul s-a racit un pic, il turnam in fiecare borcan, apasand usor cu o lingura fructele pentru a elimina bulele de aer.
- Se infileteaza borcanele cu capace (spalate si sterse bine in prealabil) si se pun intr-o oala cu apa. Se pun la fiert pentru 30-40 de minute din momentul in care apa incepe sa fiarba.
- Se lasa sa se raceasca in oala sau se scot si se pun intr-o patura pana a doua zi, cand pot fi puse in camara.
Observații
==> 10 borcane de 800 g
Exista varianta si introducerii borcanelor la cuptorul incins in prealabil la 150 grade. Dupa introducere, temperatura se regleaza la 100 de grade si se pastreaza asa timp de 1 h. Se lasa sa se raceasca.