Atunci cand ne gandim la gratar, inevitabil ne apare in minte imaginea aburinda a unor cotlete, mititei, cefe de porc, in general carne grasa si suculenta. Nu zice nimeni ca nu avem dreptul sa ne mai si abatem de la regulile culinare, dar un exces al consumului de carne grasa nu face decat sa forteze organismul sa creeze «depozite » … sa le numim mai delicat «depozite de energie ».
vezi mai multSalata de vinete este cel mai iubit aperitiv pe perioada verii. Reteta e simpla, insa o abatere de la pasii de urmat poate transforma preparatul dintr-un deliciu culinar intr-o catastrofa, o mancare greu de digerat.
vezi mai multCand nu stiti ce raspuns sa gasiti la intrebarea "Ce (mai) consumam in post? ", solutia e simpla: o varietate de mancaruri sanatoase si delicioase cu conditia ca acestea sa fie preparate cat mai natural.
vezi mai mult: Daca sunteti in asteptarea unor invitati speciali si doriti sa-i tratati cu ceva gustos si diferit, puteti opta pentru o salata de icre de peste ca si aperitiv! Incercati sa reinventati banala reteta de icre, reganditi modul de servire sau adaugati o nota proprie, drept semnatura.
vezi mai multMerele coapte sunt pentru multi dintre noi un simplu si minunat desert intr-o seara rece de iarna, sau de ce nu, in oricare alta seara. In plus, casa miroase divin in timp ce le gatim!
vezi mai multStiati ca supa are o traditie de peste 5000 de ani si se prepara la inceputuri ca o fiertura din mazare, linte si fasole, toate combinate pentru a asigura o masa rapida si satioasa. De atunci, supa a evoluat, ca un fel de mancare favorit, care se prepara simplu si rapid, avand totodata un stil sofisticat si elegant.
vezi mai mult“Cat traieste omul, invata! “, asa spune un proverb si de aici acesta vom extrapola la tema zilei. Cu cat evoluam, cu atat apare nevoia de a imprumuta termeni din diferite domenii si se pare ca nici cel culinar nu face abstractie. Imprumutam, ca e mai usor de folosit, e unanim acceptat si daca am face o traducere mot a mot, probabil ca nu ar mai fi la fel de interesant.
vezi mai multDesi varza de Bruxelles este un ingredient de baza de sute de ani in bucataria multor tari de pe glob, ea nu este apreciata de toata lumea. Daca nu ati incercat pana acum varza de Bruxelles, acum este momentul sa o faceti. Daca ati consumat-o, si nu va placut, mai oferiti-i o sansa.
vezi mai multCel putin trei dintre cele cinci mese zilnice trebuie sa contina verdeturi sub diferite forme: salate, ciorba de loboda, mancare de stevie sau piure de urzici cu untisor”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
vezi mai multUn proverb chinezesc spune ca “Primavara este prima data recunoscuta de plante si apoi de oameni. ” Iubesc primavara, anotimpul renasterii, totul se trezeste la viata dupa o lunga hibernare, soarele are o lumina aparte, caldura lui face natura sa invie!
vezi mai multPoate ca pare ciudat sa faci mancare din aceasta "buruiana periculoasa", dar oamenii o fac de sute de ani. Urzicile sunt iubite pentru faptul ca prin minerale lor, energizeaza si revitalizeaza organismul.
vezi mai multAceasta leguma despre care se spune ca ar detine suprematia in ceea ce priveste concentratia de fier, si-a facut renume abia dupa cel de-al doilea razboi mondial, datorita reclamei facute de americani. Cu siguranta ca va amintiti de Popeye Marinarul, care avea la el oricand cate o cutie de spanac, pe care o golea dintr-o inghititura, capata puteri si reusea mereu sa-si infranga adversarii.
vezi mai multEi da, trebuia sa existe si in randul legumelor o vedeta, un superstar. Se pare ca onorificul titlu are la baza multe cercetari, fiind catalogata ca una dintre cele mai nutritive legume, intrucat contine vitaminele A si E, acid folic, calciu si fier, precum si datorita continutului ridicat de vitamina C (mare mare chiar decat la portocalele).
vezi mai multSe stie ca sparanghelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani in regiunile mediteraneene. In secolul al II-lea i.H., romanii stiau cum sa-l cultive si sa-l prepare, dar si cum sa-l conserve prin congelare.
vezi mai multIstoria spune ca inghetata era preferata printre dulciuri in vremea imparatilor romani. Hipocrate o folosea pe post de medicament, iar Alexandru cel Mare ca revigorant.
vezi mai multDilema asta o am de mult timp, si mi-a ramas intiparita in memorie ca o melodie veche de pe vinil, ca atunci cand o ascultam la pick-up si se invartea repetitiv la acelasi cuvant.
vezi mai multAzi vorbim despre musaca. Nu va speriati nu ne-am apucat de scris romane, incercam pe scurt sa retraim gusturi, arome si texturi, toate asezate-n straturi, imbracate in smantana si cascaval. Daca va ploua-n gura, sariti peste orice explicatie si mergeti la retete.
vezi mai multDe multe ori am intrat in restaurante doar pentru a testa desertul preferat, papanasii! I-am gustat in atatea feluri si moduri incat le-am pierdut sirul, asa ca astazi m-am decis sa va readuc in prim plan cateva retete. Eu va propun sa ii testati, gustati, apreciati, apoi sa ne impartasiti rezultatul.
vezi mai multTotul pleaca de la o reclama vazuta la tv zilele trecute...fasole cu carnati...amintiri din copilarie. Mi-a luat cam mult sa diger informatia sau mesajul subliminal al reclamei...
vezi mai multMulti dintre noi ne aducem aminte prea rar ca trebuie sa mai consumam fructe, in starea lor naturala. Astazi procesarea alimentelor a ajuns la cel mai inalt nivel si credem ca, daca am baut un suc la cutie sau sticla „fara conservanti si coloranti” ne-am luat portia zilnica de vitamine.
vezi mai multIn orice cofetarie ai intra este aproape imposibil sa nu-ti faca cu ochiul cateva eclere. Prajitura accesibila si foarte cunoscuta, eclerul este un produs de patiserie pregatit cu un aluat choux, umplut cu crema si acoperit cu diverse tipuri de glazura.
vezi mai multCati dintre dvs. va treziti dimineata cu pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? De multe ori preferam in locul unui sandwich mancat pe fuga, o jumatate de ora de somn in plus. Gresit, spun specialistii!
vezi mai multPoate v-ati intrebat vreodata de ce retele dvs. cu paste nu sunt ca cele din restaurantele cu specific italian. Ei bine, secretul le apartine italienilor, iar istoria si traditia sunt de partea lor, intrucat de-a lungul secolelor au inventat forme variate de paste si numeroase sosuri pentru a da savoare preparatelor cu paste.
vezi mai multVine o vreme cand tanjesti dupa o ciocolata si nu oricare...iti ploua-n gura doar cand te gandesti la ea, la ciocolata de casa!
vezi mai mult