Se intampla adesea sa ne trezim cu musafiri neinvitati, atunci pregatim in graba compozitia de clatite, incingem vreo 2 tigai, scoatem borcanele cu gem din camara si problema noastra este ca si rezolvata.
vezi mai multM-am intrebat mereu daca cele doua cuvinte sunt unul si acelasi lucru. Auzeam vorbindu-se in jurul meu tot mai des; multi dintre cunoscutii mei au adoptat acest mod de viata. Intr-o zi (nu chiar cu soare), mi-am luat inima in dinti si am intervievat pe unul dintre ei (la modul cel mai serios) despre stilul sau de viata. E o moda sau necesitate?
vezi mai multNu mai e o noutate ca pe 14 februarie se sarbatoreste Valentine’s Day sau Ziua Indragostitilor. Ca multe alte sarbatori occidentale, Valentine’s Day a fost adoptata cu mare fast si la noi, desi prin traditie avem ziua de 24 februrie, Dragobetele.
vezi mai mult„Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca...la cuptiorul pe care ma ascundeam...” asa zice Ion Creanga (Amintiri din copilarie), si de fiecare data cand citesc aceste fraze ma duc cu gandul la painea de casa pe care o facea bunica, aburinda si gustosa.
vezi mai multSpuneam intr-un articol ca o masa perfecta nu trebuie sa fie doar frumos aranjata, ci si sa contina un meniu special si sa impace cat mai multe gusturi si preferinte, dar vom reformula si vom spune ca orice masa care celebreaza o sarbatoare, dar mai ales Masa de Craciun trebuie sa arate festiv, special si sa fie frumos decorata.
vezi mai multNu stim de ce dar prima zapada cere a se sarbatori cu o ceasca de vin fiert. Iarna este anotimpul cand aceasta bautura isi are farmecul ei. Indiferent ca te afli la patinoar, la o petrecere, acasa sau pe strada, nu poti rezista tentatiei de a savura vin fiert cu scortisoara.
vezi mai multDaca ar fi sa dam o definitie a tortului am spune ca este o prajitura (de obicei de forma cilindrica) facuta din mai multe straturi de aluat, avand intre ele straturi de crema, de dulceata etc. , acoperita cu o glazura sau crema ornamentala, dar cu totii stim ca dincolo de cuvinte, fiecare tort ascunde in spate o poveste, transmite un mesaj sau celebreaza un eveniment important din viata noastra.
vezi mai multUnii ar putea spune ca sarbatorile de iarna incep din 1 Decembrie, altii odata cu Sf. Nicolae, dar cei mai multi simtim ca sarbatorile incep din Ajunul Craciunului cand in case se simte mirosul puternic al bunatatilor traditionale, al vinului fiert si a scortisoarei, a cojilor de portocale, cand ne departam de sarcinile de serviciu si ne apropiem de familie, cunoscuti sau cei dragi noua.
vezi mai multPreparata cu branza si stafide, cu fructe de padure, cu mere si scorţisoara, sau cu carne, placinta are in spate o istorie de mii de ani. Placinta cu branza sau cu orice umplutura este un preparat culinar facut din foi de aluat in care se pune o umplutura, se prajeste pe tava sau se coace in cuptor.
vezi mai multLuna Decembrie ne incarca emotional pe fiecare dintre noi, iar pentru gospodine este o luna in care trebuie sa-si arate iscusinta in ale gatitului. Cum traditia spune ca masa de Craciun sa fie cat mai bogata, bineinteles ca nu vor lipsi preparatele traditionale precum carnatii si fripturile, care mai de care mai aromate si piperate, impanate sau scaldate in sosuri regesti.
vezi mai multOrice mare sarbatoare romanesca este marcata in casele romanilor cu bucate traditionale. Sarmalele sunt nelipsite de pe masa imbelsugata a Craciunului, a Revelionului sau a oricarei alte sarbatori. Ce poate fi mai placut si mai savuros la masa de Craciun decat o portie de sarmale aburinde?
vezi mai multPiftia este printre cele mai cunoscute preparate din bucataria traditionala romaneasca. Aspecul gelatinos, aroma puternica de carne si usturoi face din acest preparat o delicatesa. Piftia sau racitura este un preparat specific perioadei de iarna, cand se pregatesc numeroase feluri de mancare din porc si se serveste cu mare fast la masa de Craciun.
vezi mai multCu pasi repezi se apropie sarbatorile de iarna, Craciunul, Anul Nou si sarbatorile ce-i urmeaza, un prilej in plus pentru fiecare gospodina sa se gandeasca la masa festiva, ce bunatati sa mai nascoceasca, salate sa inventeze, fripturi sa impaneze dar in acelasi timp la modul cum va aranja masa, astfel incat familia si musafirii sa fie impresionati si sa-si aminteasca cu drag de aceste momente.
vezi mai multDenumite "darul zeilor" de catre Homer in Odiseea si considerate alimente pretioase pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, astazi perele sunt consumate datorita gustului placut si a calitatilor nutritionale, dar si pentru faptul ca sunt o sursa rapida de energie, datorita zaharurilor naturale (glucoza si fructoza).
vezi mai multDin cele mai vechi timpuri se cunosc proprietatile miraculoase ale gutuiei. Se spune despre gutuie ca era fructul preferat al Afroditei si ca grecii le ofereau drept ofranda, drept simbol al iubirii. Acest fruct al toamnei, galben si cu un miros puternic, detine multe vitamine, nu doar in pulpa, ci si in frunze si seminte si din acest motiv se mai numeste si fructul cu 100 de proprietati.
vezi mai multDaca primavara se numara bobocii, toamna, gospodinele isi numara borcanele cu muraturi din camara. Asezate la linie, borcane cu gogonele, varza, castraveti, conopida, gogosari, muraturile fac deliciul iernilor si sunt o alternativa mai mult decat sanatoasa a legumelor proaspete. Muraturile asortate sunt pe placul fiecarui gurmand, intrucat au de toate!
vezi mai multOrezul este un aliment sănătos și gustos, un ingredient de bază pentru pregătirea unor feluri principale de mâncare cu orez sau deserturi cu orez. Orezul oferă organisnului nutienți de calitate și energie.
vezi mai multTorturile festive de sărbători pregătite în casă sunt delicioase, sănătoase și pline de dragostea celor care le-au pregătit. Rețete gustoase de torturi festive cu cicolată, frișcă, fructe, caramel, nuci și mere pentru sărbătorile de iarnă.
vezi mai multCafeaua este o băutură foarte apreciată pentru gust său inconfundabil și calitățile sale energizante. Antioxidanții conținuți o recomandă în dieta zilnică a unei persoane sănătoase. Aroma intensă a cafelei a reprezentat un prilej de inspirație pentru crearea de dulciuri și de băuturi cu cafea.
vezi mai multCiupercile sunt un aliment gustos și valoros ce poate înlocui cu brio carnea în alimentația din perioada postului sau în alimentație vegetariană. Proteinele, mineralele și vitaminele conținute de ciuperci oferă organismului energie, iar aroma specială a acestora conferă mâncării o savoarea aparte.
vezi mai multPeștele este un aliment complex care conține proteine de calitate, omega-3, fosfor, calciu, iod și vitaminele B6,B12 și vitamina D. Se recomandă consumarea cu regularitate a acestui aliment sănătos și bogat în elemente esențiale organismului uman.
vezi mai multPizza este o mâncare delicioasă, un amestec desăvârșit de gusturi și de arome care satisface și cele mai exigente gusturi. Fie că este vorba de rețeta tradițională de pizza sau de varianta românească de pizza acest fel de mâncare este potrivit pentru orice ocazie și pentru orice moment al zilei.
vezi mai multMâncărurile de post sunt foarte sănătoase și sănătoase reprezentând un beneficiu pentru organism doarece ajută la eliminarea toxinelor din organism. Legumele, fructele și cerealele constituie baza produselor de post gătite în casă sau cumpărate.
vezi mai multZacusca este un fel de mâncare românesc foarte gustos, destul de laborios ce necesită o oarecare experiență în bucătărie. Reușita acestui preparat constă în răbdarea de a pregăti corespunzător legumele și atenta sterilizarea a borcanelor de zacuscă dar gustul va compensa întreaga strădanie.
vezi mai mult