In opinia mea, ouale sunt una dintre cele mai bune surse de proteine, vitamine si minerale, care asigura un mic dejun satios si sanatos. Dar dincolo de profilul lor nutritional, ouale sunt usor de preparat, au un gust minunat si sunt accesibile ca si pret.
In functie de preparatul pe care il pregatim, putem folosi fie numai albusul, fie numai galbenusul sau amandoua. In multe retete, un ou intreg se poate inlocui cu doua albusuri pentru a reduce continutul de grasime si colesterol.
Ouale pot fi consumate si in stare cruda, dar exista riscul ca acestea sa fie contaminate cu bacteria Salmonella, si de aceea trebuie evitate de persoanele cu un sistem imunitar slabit. Bacteria este distrusa atunci cand ouale sunt gatite, si pot fi consumate in siguranta.
Principalele moduri de preparare a oualor sunt urmatoarele: fierberea (cu coaja, fara coaja sau zdrente-ou batut in supa sau ciorba) si prajirea (sub forma de ochiuri, omleta sau scob- jumari de oua).
Va prezentam mai jos cateva modalitati de pregatirea a acestora:
- Oua fierte moi sau tari. Ca sa ajungeti la consistenta dorita nu trebuie sa descifrati vreo formula matematica (desi uneori asa ar parea), trebuie doar sa respectati anumiti timpi. Din momentul in care apa a ajuns sa fiarba se adauga ouale si se reduce focul respectand termenele: Fiert usor, foarte zemos - 5 minute; Fiert mediu, cremos - 7 minute. Fiert tare - 10 minute.
- Oua fierte in ceai - reprezinta o gustare traditionala chineza realizata din oua fierte tari, care sunt apoi crapate si cufundate intr-un amestec de ceai aromat.
- Oua umplute - reprezinta oua fierte tari, al caror galbenus a fost scos si inlocuit cu o umplutura cremoasa.
- Omleta - o puteti realiza din oua intregi (galbenus si albus) sau doar din albusuri, poate fi simpla sau combinata cu legume, bacon, carnati, etc.
- Oua ochiuri – se realizeaza in cateva clipe si trebuie servite imediat, altfel isi pierd savoarea.
- Oua coapte – le puteti realiza in coaja unui cartof copt, a unei chifle scobite, a unui cosulet din foietaj sau de ce nu sub forma unor minitarte cu ciuperci si bacon;
- Salata de oua - se serveste pe paine ca un sandwich, pe frunze de salata verde sau in ardei gras ca o umplutura. Ideal este ca imediat ce preparati salata de oua sa o puneti minim 10 minute la rece.
- Frittata cu oua (de prepelita) - e mai mult decat o omleta! E un preparat usor, pufos, gustos. Se poate servi atat calda cat si rece, poate fi un mic dejun sau o cina usoara.
- Oua romanesti - Un ou fiert perfect in apa si servit pe o felie de paine prajita din cereale integrale reprezinta pe scurt un mic dejun perfect. Sunt si mai mai sanatoase decat clasicele ochiuri, intrucat se elimina prajeala.
- Oua Benedict – sunt o varianta sofisticata a oualor fierte in apa cu otet. Sosul care se pune peste ouale fierte in apa cu otet se numeste “Hollandaise” sau, pe romaneste, “Olandez”. Pe langa faptul ca este foarte simplu de realizat, aceasta reteta poate fi servita atat la micul dejun, cat si la pranz, alaturi de o salata verde.
- Oua Florentine - sau oua cu spanac. Este o reteta perfecta pentru un mic dejun copios. Se prepara usor, este foarte gustos si sanatos.
Comentarii (11):
Oul este unul dintre alimentele mele preferate si pentru ca sanatatea imi permite, mananc cam la doua zile un ou.
Fffbun
TOATE PREPARATELE FFFF RELE.CORNELIU P.ONESTI
TOATE PREPARATELE FFFF BUNE.
5/5
Excelent !
O simpla enumerare. cum poti fierbe un ou 5 minute si apoi sa fie zemos? poate 2 minute ai vrut sa scrii
Multumiri!
La ouale coapte nu am inteles prea bine,m in rest, este ok...
Foarte interesant