5 legume cu mai putin de 10 calorii

Sintagma "calorii negative" pare a crea confuzie, deoarece sugereaza ca exista alimente care nu au deloc calorii, insa toate alimentele contin energie, deoarece acestea includ o cantitate de carbohidrati, proteine sau grasimi.

Expresia de „calorii negative” se refera la alimente care contin mai putina energie comparativ cu cea pe care organismul o consuma pentru a digera si absorbi energia si nutrientii acestora. Acest lucru inseamna ca, prin consumul acestor alimente exista potential pentru o pierdere neta de calorii din organism.

Pentru cei care vor sa scada in greutate iata cateva alimente din lista celor cu calorii negative:

1. Rucola

Calorii: 5 per ceasca

Acesta leguma delicata, verde, iute este surprinzator de mica in tot ceea ce nu vrei, mai ales calorii, grasimi saturate si colesterol. Este totusi bogata in fibre si vitaminele A, C si K, precum si alte substante nutritive, printre care si potasiu.

Este perfecta in salate, supe sau in orice alt preparat in care aveti nevoie de frunze verzi.

Stiati ca: in supermarketurile din Romania se comercializeaza uneori sub denumirea din limba italiana, rucola, neglijandu-se denumirea comuna din limba romana, de voinicica?


2. Salata verde

Calorii: 5 per ceasca

Numai salata verde este o buna sursa de vitamine B, acid folic si mangan care ajuta la reglarea zaharului din sange si este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar.

Unele specii de salata verde (cum este salata Romaine cu frunza crocanta si lunga) sunt surse excelente de vitamina A, vitamina C, mangan si crom, continand de asemenea fibre, vitamina B1, B2 si anumite minerale: potasiu, fier, molibden si fosfor.


3. Macris

Calorii: 4 pe ceasca

Are un continut scazut de calorii, dar un continut ridicat de fier, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C si A, acid folic si alti fitonutrienti. O cura de legume proaspete din grupa cruciferelor, mai exact cura de salata verde de lupta impotriva cancerului. Alaturi de varza de Bruxelles, broccoli, macrisul este parte importanta a acestor legume, despre care studiile sugereaza ca persoanele care le consuma regulat ar putea fi protejate de cancer pulmonar.


4.Spanac

Calorii: 7 pe ceasca

Delicate si aromate aceste frunze verzi sunt bogate in fier, acid folic si vitamina K. Spanacul se prepara la temperatura moderata, nu trebuie fiert foarte tare, intrucat se pierd vitaminele.

Daca in timpul prepararii isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu trebuie consumat.


5. Varza Kale

Calorii: 5 per ceasca

Kale este probabil cea mai sanatoasa leguma, datorita continutului mare de fitonutrienti care pot preveni cancerul, inclusiv cancerul de san.

Face parte din aceeasi familie de plante ca broccoli si varza, ceea ce face sa aiba un continut ridicat de sulforafan care ajuta la oprirea inmultirii celulelor canceroase. Kale este, de asemenea, o sursa bogata de vitamine B, acid folic si mangan, care ajuta la reglarea zaharului din sange si este esentiala pentru buna functionare a sistemului imunitar.