Tarhonul este un arbust pitic, cu frunze late, inguste, lucioase si verzi, puternic aromat, originar din nordul indepartat al Asiei. Se gasesc doua tipuri de tarhon: tarhonul francez si tarhonul rusesc. Tarhonul francez este cel mai des utilizat, deoarece are o aroma mult mai puternica decat cel rusesc.
Tarhonul este numit "Regele Plantelor" de catre francezi si pe buna dreptate. Este aroma principala in multe dintre sosurile care stau la baza preparatelor din bucataria clasica franceza, cum ar fi sosul Bèrnaise si sosul tartar.
Atunci cand este cuplat cu crengute de patrunjel proaspat tocat, arpagic si asmatui, face parte dintr-un amestec traditional de condimente cunoscut sub numele de Aux Herbes Fine. Acest amestec de ierburi fine imbunatateste aroma unor preparate din oua, pui si peste si este, de asemenea, folosit ca baza pentru sosuri la salate.
Din tarhon se folosesc frunzele si varfurile fragede ale lastarilor. Poate fi consumat proaspat, uscat sau congelat. Aroma puternica a acestei plante confera preparatelor un gust aparte. Se utilizeaza in cantitati mici la ciorbe si supe, sosuri sau mancare de fasole boabe. Aroma sa de anason merge bine cu feluri de mancare de tomate, in supe pe baza de rosii sau in sosuri de tomate pentru paste.
Utilizat cu moderatie, tarhonul este un condiment perfect pentru peste si fructe de mare sau oua. Tarhonul este de multe ori folosit ca arome pentru legumele murate.
Parfumul bogat si placut al tarhonului frantuzesc il face sa fie un adaos minunat la felurile delicate cu pui, la sosurile de smantana, maioneza sau ciuperci. Cel mai des insa se foloseste la salate. Frecvent, aromatizeaza otetul sau uleiul de masline pentru salate. In acest scop, se poate combina cu caperele.
Cand utilizati tarhon in mancaruri gatite, este mai bine sa-l adaugati la final, intrucat caldura tinde sa-i diminueze aroma. Frunzele de tarhon se pot conserva si pastra in otet, imprimandu-i acestuia aroma sa inconfundabila.
Sfatul bucatarilor: Crengutele de tarhon se pastreaza proaspete in frigider, invelite intr-un servet umed sau se pot usca foarte frumos, intr-o cana de pamant, in bucatarie.
Comentarii (15):
Se foloseste intens mai ales in Ardeal. Eu il usuc si il folosesc curent la ciorbe si sosuri. Mancarea de miel cu tarhon este un deliciu,
Eu l-am conservat in otet si atat este foarte bun la ciorbe
"Tarhonul este un arbust pitic, cu frunze late, inguste" Pai, ori late, ori inguste!
Unde gasesc tarhon pentru al creste in balcon?
Nu exista ciorba sa nu arunc la sfarsit o lingurita de tarhon!
Ciorba de tarhon este excelenta...ar merita o reteta in PetitChef..
Cornel
Excelent!!,
EXCELENT
Am conservat in otet ,foarte bun ,dat tinut in lada de legume nu a tinut .
Imi place foarte mult la sosurile de rosii pt fripturi si la ciorbele de cartofi.
In Ardeal se foloseste mult
Este o planta foarte placuta si cu un gust aparte.Eu folosesc in mod special cu carne de miel / oaie,pui si la ciorbele de legume de post. Conservate in sare si otet se poate folosi si iarna la afumaturi.
Abia l-am cunoscut!
urmeaza ......