Betisoarele sunt ustensilele traditionale folosite pentru felurile de mancare gatite in China, Japonia, Vietnam, Coreea si in unele parti ale Tibetului si ale Nepalului. Prin urmare, exista diferite stiluri de betisoare: chinezesti, japoneze, coreene si vietnameze.
Betisoarele chinezesti sunt lungi, cu sectiune patrata la capatul inferior si rotunda la celalalt, terminate cu un varf bont.
Betisoarele japoneze sunt scurte-medii, terminate cu varf ascutit. Sunt fabricate din lemn lacuit. Exista variante scurte, pentru femei, lungi pentru barbati si de dimensiuni mici pentru copii.
Betisoarele sunt realizate din mai multe materiale: fildes, plastic, argint, chiar si jad, dar cele mai comune sunt din lemn sau bambus. Pentru utilizarea de zi cu zi, betisoarele din lemn, bambus sau fildes sunt cele mai indicate.
Exista mai multe reguli cand vine vorba de mancatul cu betisoare. Se tin intre index, degetul mijlociu si degetul mare si sunt manevrate in asa fel incat sa prinda si sa ridice bucatile de alimente.
Iata 6 simpli pasi de invatare a tehnicii de manipulare:
- Capatul fiecarui betisor se introduce intre degetul mare si aratator, mentinandu-se in pozitie cu ajutorul inelarului ai al degetului mijlociu.
- Al doilea betisor se tine paralel, cu ajutorul policelui si al degetului aratator, acesta din urma avand rolul de ghidaj.
- Betisorul de sus este cel mobil si ar trebui sa se poata misca nestingherit.
- Folositi aceasta tehnica pentru a pozitiona betisoarele in jurul unei bucati de mancare.
- Tineti mancarea ferm in timp ce o ridicati spre gura.
- Repetati.
Practica este cheia succesului cu aceste instrumente vechi de secole!