Gazpacho sau supa-salata

Gazpacho este unul dintre cele mai cunoscute preparate spaniole. Este o supa rece, denumita uneori ca o supa-salata, si este in mare parte consumata in lunile de vara, pentru ca este bogata in vitamine si are efect revigorant.

Gazpacho este o supa rece de legume crude originara din sudul Spaniei, regiunea Andalucia. Gazpacho este larg consumat in bucataria spaniola, precum si in tara vecina, Portugalia, unde este cunoscuta sub numele de Gaspacho.

Initial supa se facea cu paine, ulei de masline si usturoi, amestecate cu un lichid precum apa sau otet. Diferite legume si migdale au fost adaugate de-a lungul istoriei. Aceasta supa a evoluat in diferite genuri, cel mai popular in intreaga lume fiind cel al unei supe, care o baza de legume sau fructe ori ambele, si care se serveste rece.


In anumite regiuni din Spania Gazpacho este adesea incalzita iar cartile de bucate spaniole clasifica gazpacho ca o salata.

Principalele ingrediente sunt rosii, ardei, ceapa, castraveti, ulei de masline, usturoi, si de obicei pesmet sau crutoane. Gazpacho este in mare parte consumata in timpul lunilor de vara, datorita calitatilor sale racoritoare si temperaturii de servire.

Printre beneficiile oferite de Gazpacho se numara: continutul in fibre si antioxidanti, precum si abundenta de vitaminele C, A si E. Mai contine o serie de minerale, cum ar fi fosfor, calciu, magneziu, zing, fier. Intrucat contine usturoi are efect vasodilatotor, iar rosiile produc efecte izotonice care ajuta organismul la reglarea nivelului de potasiu si sare.

Deci, daca doriti sa urmati o dieta sanatoasa, nu ratati ocazia de a incerca acest deliciu culinar istoric.