Nu se cunoaste cine a inventat chiftelele. Le gasim cam peste tot in lumea asta, in Italia, Israel, Liban, Iordania, Malaezia Thailanda, China, Turcia, Grecia, chiar si in America si Marea Britanie. Se numesc diferit si se condimenteaza in functie de specificul local. Unii le marineaza in sos de rosii, altii le frig in ulei incins ori untura, dar tot chiftele sunt.
Chiftelele romanesti contin paine inmuiata in apa, uneori orez, alteori cartofi razuiti, carne tocata, oua, condimente, etc. Chiftelele se pot prepara din carne de pui, curcan, miel, din carne de porc slaba sau mai grasa amestecata cu carne de vita iar, pentru perioadele de post sau de dieta sunt facute din peste sau legume.
Chiftelele mici se numesc chiftelute, iar cele mari, ca niste turte lunguiete se numesc parjoale.
Chiftelele cu carne se pot servi atat calde, cat si reci, simple sau cu garnitura de piure de cartofi sau pilaf de orez, garnitura de legume, salata, sosuri de rosii, ardei, macris. Chiftelute delicioase pot fi preparate si fara strop de carne, folosind in schimb „carnea“ unor legume gustoase (dovlecei, linte, rosii, cartofi, etc).
Modul de gatit poate varia. Cele mai bune sunt cele facute in ulei, mai dietetice sunt facute la cuptor sau pe tigaia ceramica fara ulei.
Le gasim cam peste tot in lumea asta, se numesc diferit si se condimenteaza in functie de specificul local. Unii le marineaza in sos de rosii, altii le frig in ulei incins ori untura, dar tot chiftele sunt.
Kafta, kofta este o chiftea libaneza de carne de oaie, sau amestec de vita cu oaie care se frige pe gratar pe bete de frigaruie. Kafta sau kofta este denumirea unor preparate arabe din carne tocata sau taiata marunt, amestecata cu mirodenii si ceapa, fripte pe gratar si, mai rar, in tigaie sau la cuptor. Kafta este una dintre cele mai iubite preparate libaneze.
Kofte kebab sunt chiftele turcesti din carne de miel, amestecata cu orez, pesmet sau miez de paine, preparate la frigare.
Chiftelutele grecesti sau Soutzoukakia Smyrneika sunt de forme mari, condimentate cu chimen, scortisoara si usturoi si servite in sos de rosii. Pot fi pregatite in baie de ulei, pe grill sau gratar si servite cu diverse garnituri. Sunt foarte aromate si delicioase.
Plescavita este o chiftea mai dolofana, populara in Serbia, Bosnia, Muntenegru si Macedonia si intalnita in mai toate bucatariile balcanice dar si in restaurante fast-food din Germania, Austria si Suedia. Se prepara din carne tocata de vita, porc, miel sau amestec si in reteta compozitiei este nelipsita ceapa. Poate fi servita ca un hamburger, intr-o chifla sau fierbinte pe un pat de ceapa, cu ajvar (pasta de ardei cu vinete) sau kajmak (caimacul laptelui fiert, de bivolita sau vaca).
Comentarii:
BUNE DAR MAI BUNE CELE FĂCUTE DE MINE.DEOARECE ÎN CARNEA TOCATĂ EU ADAOG CEAPĂ PRĂJITĂ UN PIC,PĂTRUNJEL VERDE,MĂRAR,CIMBRU,USTUROI PISAT.O MINUNĂŢIE.CORNELIU.P ONEŞTI-BC.
Bune ,imi plac chiftelele la nebunie