Checul, desertul rapid

Realizat din ingrediente simple (faina, unt, oua, zahar, praf de copt), checul este un desert ce se prepara rapid. Simplu sau cu diverse alte ingrediente, cu adaos de cacao, stafide, fructe confiate, checul este o prajitura ce se gaseste in toata Europa. Variante ale checului se intalnesc si in America, Mexic si Venezuela.
Conform istoriei culinare, checul exista de pe la 1700, se regasea in Marea Britanie si se numea “pound cake”, deoarece la preparare se folosea cate un pound (o livra), adica o jumatate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.
De-a lungul vremii, reteta a suferit multe schimbari, oamenii din diferite parti ale lunii au adoptat un stil propriu de preparare. Unii au adaugat fructe uscate, altii, agenti de aromatizare. In unele tari s-a inlocuit untul cu uleiul ori s-a adaugat drojdie la compozitie, ceea ce a dus la o prajitura mai densa. In unele tari in care se vorbeste limba franceza, reteta de preparare a checului presupune si adaugarea de banane sau rom, ori se elimina galbenusul. Alte variante includ adaugarea de ciocolata sau suc de lamaie pentru aroma.
Iata cateva variatii ale prepararii:
- varianta britanica (pound cake) – reteta cere ca toate ingredientele sa se adauge in proportii egale, cate un pound din fiecare. Suplimentar se adauga extract de vanilie;
- varianta frantuzeasca - Francezii au propriul lor mod de a face acest, masoara ingredientele folosind principiul celor 4 parti (quatre-quarts);
- varianta americana - Ei urmeaza vechiul mod de a face tortul folosind 1 livra pentru fiecare din cele patru componente majore;
- varianta venezueleana - Ponqué este in esenta un tort scaldat vin cu un strat crema sau glazura. Se prepara la zile de nastere, nunti sau alte ocazii festive;
- varianta mexicana – Panqué este checul Mexican, iar reteta de preparare seamana cu cea americana. Adesea se adauga fructe uscate cum ar fi nuci si stafide. Variantele cele mai frecvente sunt Panqué con nueces (cozonac cu nuci) si Panqué con papas (cozonac cu stafide);
- Varianta germana – in acest caz toate ingredientele cantaresc la fel de mult ca fiecare ou. Rührkuchen este denumirea pentru chec in limba germana si se face conform retetei britanice sau franceze.
Chec simplu

Chec simplu de casa

Chec simplu

Chec simplu cu suc de portocale
Chec marmorat

Chec marmorat

Chec marmorat cu lamaie si cacao
Chec glazurat

Chec cu nuci şi glazura de ciocolată neagră

Chec cu cacao glazurat

Chec cu glazura de ciocolata neagra
Chec de post

Chec de post cu rahat si nuci

Chec de post

Chec cu mar si morcov
Chec cu...

Chec cu lamaie si mac

Chec umed cu capsune

Chec pufos cu afine

Chec cu mere si nuci

Chec cu ciocolata si cafea
Diverse retete de chec

Chec cu morcovi si portocale

Chec din albusuri cu nuci si ciocolata

Chec cu sos de ciocolata (reteta video)

Chec cu unt si aroma de lamaie

Chec cu pere si ciocolata amara

Chec cu vin rosu si ciocolata (reteta video)

Chec cu pudra de roscove si oua de prepelita

Comentarii
Analfabet0!!! Chec-ul se scrie asa cum am scris eu. Du-te la scoala, daca mai poti invata ceva.