Mirosul de ciocolată caldă îmi dă fiorii unei călătorii cu destinaţie exotică. De ce? Probabil că parfumul unic de cacao îmi pictează pe retină plaje cu nisip fin şi foşnet mătăsos de valuri înspumate. Dar vacanţa este departe, doar un vis cu speranţe aurii, şi, ca o recompensă, grădina mea proaspăt înverzită îmi aduce un plăcut sentiment de împlinire. Azi, o zi însorită, am dedicat, ca o ofrandă, un dulce aromat, pentru florile de liliac ce stau să-şi ia rămas bun până la anul. Într-un bol, bate albuşurile spumă, după care adaugă pe rând cele 8 linguri de zahar mixând mereu până ce compoziţia se întăreşte ca bezeaua. Răstoarnă în bol, unul câte unul, gălbenuşele, mixând mereu. După ce s-au încorporat gălbenuşele, adaugă pe rând uleiul, făina şi praful de copt. Mixează bine până ce toate acestea s-au încorporat bine. Din compoziţia rezultată, pune deoparte în alt bol cam jumătate. În această compoziţie adaugă cacao şi nucile sfărâmate uşor.Unge două tăvi de chec cu puţin ulei şi tapetează cu griş. Răstoarnă compoziţia fără nuci în ambele tăvi, după care completezi cu compoziţia cu nuci şi cacao. Pregăteşte cuptorul şi-l încinge la 160ºC (mediu spre mic la gaze), şi coace checul 30-35 minute. Este bine să faci testul cu scobitoarea: dacă scobitoarea rămâne curată după ce ai înţepat checul, atunci este copt; dacă ea are urme de compoziţie, atunci la mijloc nu este copt şi mai trebuie să rămână în cuptor. După ce s-a copt, răstoarnă checul pe nişte tăvi sau grătare şi lasă la răcit. Separat, într-un castronel, rupe în bucăţi ciocolata si adaugă ½ ceaşcă de cafea cu apă. Eu am topit ciocolata la cuptorul cu microunde, dar poţi s-o topeşti şi pe foc. Răstoarnă glazura peste chec, dar este bine să fie puţin călduţă.Fii generos şi tapetează cu multă ciocolată, căci, atunci când vei simţi gustul delicat, uşor amărui al ciocolatei vei şti că meriţi răsfăţul ei. Nopţile cu aer tropical ce-ţi vor cuprinde în curând somnul, te vor purta în grădina înrourată cu dorinţa şi speranţa că ele te vor mângâia cu duioşie mult timp, iar serile cu iz de clopoţei şi miros de brad încărcat cu aripi de nea, vor fi cât mai îndepărtate, căci abia acum vine vara. Fii fericit căci florile de liliac te-au mângâiat şi te-au binecuvântat cu parfumul ce-ţi u
In bucatărie lasam romantismele deoparte altfel iasa o mămăligă tot. E prima oară cînd aud că făina se mixeaza. Am retete de la parinti de acum 50 de ani, am si eu o varsta considerabila, dar in toate faina o data pusa se mesteca incet , de sus in jos, etc.. Apoi , dacac ciocoplata este amaruie cu siguranta este si neagra. Nu sunt rea,. sunt doar o femeie cu bun simt, trecuta prin viata pe care o zgandera la ureche expresii de genul. Atentie mare la ce scriem..majoritatea puteti sa-mi fiti copii, fiice, nu e permis sa faceti asemenaea greseli. Curaj incontinuare...
Comentarii (50):
Iami!
Este o reteta supera
Super reteta!
Foarte bun de o ora am terminat si nu mai este mult salutari din germania
F bine
Acum fac si eu
In bucatărie lasam romantismele deoparte altfel iasa o mămăligă tot. E prima oară cînd aud că făina se mixeaza. Am retete de la parinti de acum 50 de ani, am si eu o varsta considerabila, dar in toate faina o data pusa se mesteca incet , de sus in jos, etc.. Apoi , dacac ciocoplata este amaruie cu siguranta este si neagra.
Nu sunt rea,. sunt doar o femeie cu bun simt, trecuta prin viata pe care o zgandera la ureche expresii de genul. Atentie mare la ce scriem..majoritatea puteti sa-mi fiti copii, fiice, nu e permis sa faceti asemenaea greseli. Curaj incontinuare...
Este delicios, felicitari!!!
Reteta "de baza"...neinteresant. Plictisitor.....
Da