Intr-un amestec de legende, retete secrete si traditii pastrate cu sfintenie, masa de Craciun este la rang de mare sarbatoare. Prezentam mai jos cateva dintre deserturile traditionale, ce au fost preluate cu entuziasm de catre gurmanzi, ele regasindu-se aproape in toata lumea.
Marea Britanie: Christmas pudding este pasiunea englezilor pentru pudding. Se serveste in prima zi de Craciun si este piesa de baza a mesei de Craciun. Este un desert preparat la abur, bogat in fructe uscate si nuci si aromatizat cel mai adesea cu coniac sau chiar cu bere bruna.
Germania: Weinachtsstollen sau Christstollen este un fel de chec aromat din aluat nisipos, pudrat cu zahar si bogat in stafide, migdale, coaja de portocale, nuci, fructe confiate si, uneori, martipan. Forma sa traditionala, de paine, se leaga de semnificatia religioasa a sarbatorii de Craciun, prajitura semanand izbitor cu un prunc infasat in scutece.
Franta: Bûche de Noël, un desert traditional de Craciun popular in Franta, Belgia si Quebec (Canada), dar si in alte teritorii de limba franceza. Prajitura are forma unui bustean care este imbracat in crema de ciocolata (ganache). Prajitura este adesea decorata cu zahar pudra, care imita zapada sau cu fructe de padure. Reteta originala are la baza un aluat pufos, copt intr-o forma speciala si umplut cu crema. In ultimii ani se experimenteaza mai multe arome, inclusiv cu crema de cappuccino sau alte arome.
Italia :Desertul in forma de cupola, Panettone, este unul din simbolurile orasului Milano, care a cucerit intreaga lume. Panettone contine stafide, coji de portocala confiata si se gaseste intr-o multitudine de forme, arome, simplu, glazurat sau cu diferite umpluturi. Panettone se serveste alaturi de o ceasca cu ciocolata fierbinte sau vin dulce.
Spania: Turrón. Este un desert traditional de Craciun, pe baza de miere, albus de ou si migdale. Se spune ca el a fost inventat acum 500 de ani, in Jijona, un mic orasel in apropiere de Alicante. Mierea din care se face acest desert are o savoare speciala, datorita florilor salbatice care cresc in jurul Jijonei. Cel mai de calitate turrón este cel care poarta eticheta “Suprema” sau “Extra”.
La noi in tara gospodinele marcheaza inceperea sarbatorilor cu retete de fursecuri pe care le pragatesc pentru Mos Nicolae, pentru colindatori si desigur pentru Mos Craciun. Cele mai des pregatite sunt: deserturile cu fructe, prajiturile, torturi si cozonaci dar si mai nou Casuta de Turta dulce. Acum copii sunt antrenati cu bucurie in pregatirea si decorarea fursecurilor. Toate aceste preparate prezinta diversificari in functie de zona etnografică si sunt insotite de bauturi specifice fiecarei zone: diverse sortimente de vinuri, palinca, tuica, lichioruri de fructe, afinata, etc.
Traditia spune ca masa de Craciun trebuie sa fie bogata, cu multe preparate traditionale pentru cina din ziua Nasterii Domnului. Alege de pe siteul nostru una sau mai multe retete de prajituri pentru Craciun, torturi sau oricare dintre retetele culinare speciale si te asiguram ca preparatele vor fi gustoase, masa bogata si musafirii incantati.
Comentarii:
Frumos
Si turtele cu nuca si julfa unde sunt?
Interesant, multumim.
Super!!!
Felicitari! in sfarsit cineva care-si mai aduce aminte si de bucataria noastra minunata traditionala!
E din filmi
Frumos articol
Sunt foarte frumoase si .... gustoase !!!
Foarte frumos