Preparam maiaua din drojdie+ 2 lg faina+ 50 ml lapte.
Se dizolva zaharul ( 350 g)si vanilia in restul de lapte, caldut.
Galbenusurile se freaca cu sare, coaja de lamaie.
Adaugam peste faina, maiaua, laptele, galbenusurile, treptat..framantand continuu..la sfarsit, adaugam uleiul..si mai framantam cca 5 minute. Lasam la dospit, 1 h.
Intre timp, amestecam nuca cu albusurile batute spuma, cu 50 g zahar , 2 lg cacao si romul.
Se portioneaza aluatul in 3 parti egale.
Intindem foaia de aluat, adaugam deasupra umplutura de nuca si rahat, rulam , stropim cu apa si presaram zahar...si punem in tava.Mai lasam la dospit cca 30 minute, dupa care dam la copt, 45 minute, la foc potrivit.
Au iesit extraordinar de pufosi, fara bataie de 30 minute, pana-ti ies ochii din cap :))
Cred ca secretul consta in utilizare ingredientelor la temperatura camerei..si in eliminarea albusurilor din aluat ( se folosesc la umplutura). Parerea mea!
Super rețeta! Am facut un singur cozonac, am înjumătățit ingredientele (am pus 3 pliculețe de drojdie uscată) și a ieșit perfect. Mulțumim pentru rețetă!
Am încercat prima dată cu 500 g de făină. 25 g de drojdie proaspătă 3 ouă mari, zahăr 150g. Lapte am pus 200 ml. Unt topit amestecat cu ulei, mi-e mi-a cerut aluatul cam 130 ml. Și în rest totul la jumătate de cum scrie rețeta. Secretul cozonacului. Toate ingredientele să fie la temperatura din bucătărie. Cu câteva ore bune înainte. Căldură să fie constantă de când se începe până când se racesc.tăvile să fie și ele puțin călduțe când se pune aluatul.eu l-am copt cu o oală de apă jos.am cuptor electric. 175 grade. După 30 min se face proba. Când se pregătește plamadetul sau maiaua, drojdia să fie proaspătă și ea tot la temperatura camerei. Ținută Înainte. Laptele călduț. Nici rece nici fierbinte. Numai crește. Ulei și untul să fie călduț. Eu l-am frământat 15 m. Și principal faina cernută.
E f bine, eu prefer in loc de ulei unt topit sau unt+ulei. In rest e buna reteta, cozonaii cresc si ies pufosi intr-adevar fara framantat indelung. Dar in afara de ingrediente la temperatura camerei mai conteaza drojdia (cu cea uscata de la plic Dr Oetker n-am dat niciodata gres), in bucatarie sa fie cald si cand cresc si dupa ce sunt scosi, mai conteaza si cat se lasa la dospit (daca cresc prea mult se vor lasa la cuptor), si temperatura cuptorului. Succes!
Comentarii (147):
Super rețeta!
Am facut un singur cozonac, am înjumătățit ingredientele (am pus 3 pliculețe de drojdie uscată) și a ieșit perfect.
Mulțumim pentru rețetă!
Am încercat prima dată cu 500 g de făină. 25 g de drojdie proaspătă 3 ouă mari, zahăr 150g. Lapte am pus 200 ml. Unt topit amestecat cu ulei, mi-e mi-a cerut aluatul cam 130 ml. Și în rest totul la jumătate de cum scrie rețeta. Secretul cozonacului. Toate ingredientele să fie la temperatura din bucătărie. Cu câteva ore bune înainte. Căldură să fie constantă de când se începe până când se racesc.tăvile să fie și ele puțin călduțe când se pune aluatul.eu l-am copt cu o oală de apă jos.am cuptor electric. 175 grade. După 30 min se face proba. Când se pregătește plamadetul sau maiaua, drojdia să fie proaspătă și ea tot la temperatura camerei. Ținută Înainte. Laptele călduț. Nici rece nici fierbinte. Numai crește. Ulei și untul să fie călduț. Eu l-am frământat 15 m. Și principal faina cernută.
Urmati reteta întocmai si iese o minunăție
Superr bun
Mmmmm
Super reteta pt prima data mia esit si mie cozonaci
Prima data cand facem cozonaci si, daca respecti reteta, ies la fix. Multumim!
ASTAZI O SAI FAC VA MULTUMESC PASTE FERICIT .
E f bine, eu prefer in loc de ulei unt topit sau unt+ulei. In rest e buna reteta, cozonaii cresc si ies pufosi intr-adevar fara framantat indelung. Dar in afara de ingrediente la temperatura camerei mai conteaza drojdia (cu cea uscata de la plic Dr Oetker n-am dat niciodata gres), in bucatarie sa fie cald si cand cresc si dupa ce sunt scosi, mai conteaza si cat se lasa la dospit (daca cresc prea mult se vor lasa la cuptor), si temperatura cuptorului. Succes!
Superrr