Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei , nu de la rece/frigider pentru a obtine un aluat care va creste repede. MaiauaDrojdia se amesteca cu 1/2 kg zahar .1/2 l lapte se pune la incalzit si se amesteca cu 1/2 kg faina apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se amesteca cu drojdia si se lasa la crescut cam 15-20 minute.
OualeSe separa albusurile de galbenusuri care se amesteca cu 8 lingurite de sare . Tot in galbenusuri se adauga si esenta si se amesteca bine.Pasul 3: LapteleLaptele se fierbe , dupa care se adauga stafidele si se lasa la racit.
Nuca: Nuca macinata se amesteca cu aproximativ 2 l lapte .RahatulRahatul se taie felii la marimea si grosimea dorita. Al meu a aratat cam asa:Sfat: Rahatul se taie mai usor si nu se lipeste de cutit, daca trecem lama cutitului prin faina o data la 2-3 patratele de rahat.
FramantatulSe pune faina intr-un vas incapator, se face o gaura in mijloc, se toarna maiaua, coaja de lamaie si se incepe framantarea adaugand incet incet ouale si laptele caldut cu stafide cu tot.
Pentru a obtine un cozonac pufos si care sa se rupa in fasii, se framnata aluatul intr-o singura directie.Treptat adaugam uleiul si berea. Si framantam aproximativ 1 ora si 30 minute, dupa care lasam aluatul la crescut cam 2 ore .
Impletirea cozonacilorSe taie bucati de aluat faina . Pentru cozonacul cu nuca, pe fiecare foaie intindem un strat cu nuca , apoi unul cu rahat si cateva stafide. Pentru cozonacul cu rahat, pe fiecare foaie presaram doar un strat de stafide si unul de rahat apoi rulam.
Din doua astfel de foi, prin impletire se obtine un cozonac care se aseaza in tava unsa cu grasime (untura de porc) si se mai lasa la crescut cam 30-40 minute.
Dupa impletirea tuturor cozonacilor, se ung cu galbenus de ou batut cu 2-3 linguri de ulei si se dau la cuptor pentru 40-45 minute, pana se rumenesc se pudreaza cu zahar vanilat.
Comentarii:
Super