Cozonac pufos cu nuca si cacao-reteta veche fara cantar
Cozonac pufos cu nuca si cacao-reteta veche fara cantar
De fiecare data cand pregatesc acest cozonac fraged si pufos imi amintesc de copilarie. Aroma si acel gust nemaipomenit sunt lucruri care nu se uita niciodata. Aceasta reteta de cozonac este foarte veche. Bunica o pregatea, apoi si mama. Si cel mai important lucru este ca la acest cozonac nu folosim untul pentru a fragezi aluatul. Il vom inlocui cu ulei de floarea soarelui. Iar apoi nu vom avea nevoie nici de cantar. Masuram ingredientele cu cana. Asa am vazut la bunica, si ea facea foarte multi cozonaci. Atat pentru noi acasa, cat si pentru nuntile si botezurile din sat. Era o bucatareasa desavarsita. Eu am preluat reteta de la mama mea care si ea il pregateste la fel .
M-am gandit sa impart si cu voi aceasta reteta usoara de cozonac, pentru a va fi de ajutor daca doriti sa-l pregatiti in casa. Va spun ca nu se aseamana deloc cu cel de cumparat. Este de o mie de ori mai bun si gustos.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Mai putin laptele si uleiul pe care le vom incalzi. Cernem faina intr-un bol incapator. Pregatim mai intai maiaua. Punem intr-un bol mic 4-5 linguri de lapte caldut. Peste el adaugam o lingura de zahar si drojdia sfaramata. Amestecam pana cand sunt topite. Apoi punem si 2 linguri de faina si o incorporam. Acoperim bolul cu folie alimentara si un prosop de bucatarie si lasam maiaua la dospit intr-un loc caldut pentru 10-15 minute. Puteti folosi si drojdie uscata, in jur de 25 g.
Peste galbenusuri adaugam praful de sare si amestecam putin. Le lasam deoparte, asa sarea va accentua culoarea galbenusurilor. Incalzim laptele atat cat sa fie usor fierbinte. Apoi peste el adaugam zaharul si aromele. Amestecam foarte bine pana cand zaharul s-a topit. In timp ce amestecam, laptele se va mai raci, exact atat cat sa fie caldut (30ºC). Il incercam cu dosul degetului mic de la mana. Daca se simte caldut este numai bun de pus peste faina. Inainte vom face o gropita in bolul cu faina si apoi adaugam laptele cu zaharul dizolvat si aromele. Punem si maiaua care intre timp a crescut foarte bine, si galbenusurile. Amestecam cu o furculita in mod circular pentru a incorpora faina. Sau putem sa introducem direct mana curata si sa formam aluatul. Puteti folosi si un robot de framantat, va va usura munca.
Aluatul obtinut va fi foarte lipicios, de aceea acum trebuie sa incepem sa adaugam treptat din uleiul caldut in timp ce continuam sa framantam. Punem putin ulei, framantam pana este incorporat iar apoi adaugam din nou. Acest proces poate intarzia 10-12 minute. Este timpul de framantare al cozonacului. Daca la sfarsit vedeti ca aluatul inca se mai lipeste de maini mai puneti 2-3 linguri de ulei si framantati. Apoi il formam intr-o bila si il asezam in bol. Acoperim aluatul cu folie alimentara si cu ceva prosoape de bucatarie pentru a mentine temperatura in interior. Asa va creste mai repede. Daca aveti cuptor cu mod de fermentare puteti pune aluatul in interior, asa va creste in 40 de minute. In caz contrar va intarzia in jur de o ora si un pic.
In timp ce se dospeste aluatul pregatim si umplutura, Batem albusurile spuma tare impreuna cu zaharul pudra si zeama de lamaie. Apoi peste ele adaugam cacaoa cernuta si o incorporam cu o spatula. Punem si nuca macinata si o incorporam. Optional putem pune si o esenta de rom, ii va da un gust foarte bun. Dam umplutura deoparte pana cand o vom folosi.
Scoatem aluatul dospit din bol pe masa de lucru unsa cu putin ulei. La nevoie ne ungem si mainile cu ulei. Impaturim de cateva ori aluatul, asa vom scoate aerul pe o parte si-l vom introduce pe alta parte. Cu acest procedeu cozonacul va iesi foarte pufos. Apoi impartim aluatul in 2 parti egale. Una din ele o oprim pe masa de lucru iar cealalta o punem din nou in castron si o acoperim cu un prosop. Partea de aluat de pe masa o impartim in alte 2 parti.
Ungem masa cu ulei si intindem cu mana fiecare parte de aluat intr-o foaie dreptunghiulara cu lungimea egala cu a tavii in care vom coace cozonacii. Grosimea foii trebuie sa fie cam de un deget sau 1 cm. Punem pe deasupra un sfert din umplutura facuta si de asemenea si stafide dupa gust. Puteti pune si cateva bucati de rahat daca va place. Apoi incepem sa rulam aluatul pentru a-l inchide. Il sigilam bine la partea de jos si la ambele capete. Dam deoparte prima foaie si facem acelasi lucru cu cea de a doua. Apoi impletim cozonacul. Unim la un capat cele doua fasii obtinute dupa care il rasucim de 3-4 ori. Il sigilam si la celalalt capat dupa care il punem in tava tapetata cu hartie de copt. Daca nu aveti hartie de copt puteti unge tava cu unt sau untura. Facem acelasi lucru cu cel de al doilea cozonac. Ii mai lasam la dospit 30 de minute. In acest timp preincalzim cuptorul la 170ºC cu caldura de sus si de jos.
Apoi ungem cozonacii cu galbenus de ou in care am pus si o lingura de lapte. Pentru decor eu am folosit seminte de susan, dar puteti folosi si seminte de mac daca va place. Iar la sfarsit presaram pe deasupra cozonacilor si un pic de zahar tos pentru o coaja mai crocanta. Ii punem la cuptor pentru aproximativ 50-55 de minute sau pana cand se vad rumeni. La 50 de minute ii puteti incerca cu o scobitoare. Daca vedeti ca s-au rumenit inainte de vreme ii puteti acoperi cu hartie de aluminiu. Cand sunt gata ii scoatem de la cuptor si ii lasam cam10 minute in tava iar apoi ii putem scoate pe un gratar pentru a se raci complet. Apoi se pot taia si savura cu placere. Spor la gatit dragii mei!
Comentarii:
Foarte bun !!
O rețetă reușită și pentru mine! Mulțumesc!
Cu reteta dvs mi ati redat increderea in mine!!! Au iesit tare frumosi si gustosi cozonacii!!! Multumesc tare mult pentru reteta!!!!