Cozonacul este desertul traditional prin excelenta, care nu lipseste la nicio sarbatoare romaneasca. Este desertul traditional pe care romanii il prefera atat de Craciun, cat si de Paste.
In ciuda diverselor tipuri de cozonac, romanesti sau de import, multi romani pastreaza traditia si ii prepara singuri, dupa retele buncii, mamei. Aromat, parfumat, cu stafide, nuci, ciocolata sau rahat, cozonacul este de fapt o paine mai speciala, cu o reteta veche ce a fost imbunatatita in functie de gusturi si tendinte.
In Italia, sarbatorile de iarna sunt considerate triste fara Panettone. O adevarata industrie cu peste 117 milioane de bucati produse in fiecare an in Italia, cozonacii Panettone sunt nelipsiti de pe mesele de Craciun. Panettone, numit si Painea din Milano este un preparat clasic al bucatariei italiene si este pregatit in mod special de Craciun. Contine fructe confiate, coaja de lamaie si portocala, stafide, bucati de ciocolata sau chiar si nuca.
Christstollen este nelipsit de pe masa nemtilor, fiind o combinatie intre chec si cozonac cu fructe, ce a evoluat de la o bucata destul de gustoasa de paine la prajitura de azi. Forma sa traditionala, de paine, se leaga de semnificatia religioasa a sarbatorii de Craciun, prajitura semanand izbitor cu un prunc infasat in scutece.