Asta e primul meu cozonac. Si totodata asta e primul cozonac care imi place! A fost ceva de lucru la el, dar zic eu ca s-a meritat. Daca cineva imi spunea cu ceva timp in urma(nu mult) ca eu o sa fac cozonac pe care o sa il framant fix 35 de minute (!!!) incontinuu, as fi ras 2 zile. In primul rand fiindca nu ma omoram dupa cozonac si in al 2-lea rand pentru ca nici macar nu intelegeam bine termenul de "framantat"... Dar vorba englezului "never say never". A crescut atat de mult, incat nu l-am mai putut scoate din cuptor :)). Cernem de 2 ori faina. Incalzim laptele, adaugam aromele si zaharul. Lasam pe foc pana zaharul se dizolva complet. Preparam maiaua : dizolvam drojdia in cateva linguri din laptele preparat deja (atentie, laptele trebuie sa fie caldut nu fierbinte) si presaram 2-3 linguri de faina peste. Lasam sa creasca aprox 15 minute la cald, pana se crapa faina. Galbenusurile le freacam cu sare. In mijlocul fainii facem o gaura, in care turnam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile. Framantam. O sa rezulte un aluat lipicios (cel putin asa a fost la mine). Turnam cate putin ulei in palma si framantam in continuare, pana incorporam uleiul. Procedam asa pana nu mai avem ulei. Operatiunea asta mie mi-a luat 35 de minute si la sfarsit o sa aveti mainile rosii de numa'. Mda... Punem aluatul intr-un castron mai mare, fiindca o sa creasca mult, acoperim si lasam la loc ferit de curent cam o ora si jumatate. Cand timpul a expirat, impartim aluatul in 2. Intindem 2 foi, le ungem cu o pelicula fina de ulei si punem umplutura (eu am facut cu rahat). Rulam. Impletim cele 2 rulouri si le punem intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. Mai lasam la dospit in tava 45 de minute. Ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte si presaram zahar deasupra. Dam la cuptor, la 180 de grade, timp de 40-45 de minute.
Reteta in sine e foarte buna , bine descris procedeul delucru cu o singura exceptie - cantitatea de zahar , e mult prea mica , trebuie dublata ca sa iasa dulce , daca o respectati va fi doar o vaga senzatie de dulce . In rest cozonacii au iesti absolut minunati si au crescut ca in povesti . Pentru umplutura am folosit reteta traditionala cu nuca si cacao .
Super reteta, super explicatie, super gust...! Astazi am facut si eu reteta si este pentru prima data in viata cand imi iese cozonacul pufoooos! Felicitari si multumesc!
Comentarii (98):
Cea mai buna reteta! Delicios! Creste pana cade din tava
De cand am descoperit aceasta reteta, numai dupa ea fac..imi ies niste cozonaciiii!!!!
Sper sa creasca ca l-am pus deja va zic dupa ce iese....
Reteta in sine e foarte buna , bine descris procedeul delucru cu o singura exceptie - cantitatea de zahar , e mult prea mica , trebuie dublata ca sa iasa dulce , daca o respectati va fi doar o vaga senzatie de dulce . In rest cozonacii au iesti absolut minunati si au crescut ca in povesti . Pentru umplutura am folosit reteta traditionala cu nuca si cacao .
E bun
Excelent acum l-am facut
Excelent !!!!!!!!!
Super reteta, super explicatie, super gust...!
Astazi am facut si eu reteta si este pentru prima data in viata cand imi iese cozonacul pufoooos! Felicitari si multumesc!
Buuun
E posibil sa folosesc drojdie uscata? Si dacă da, ce cantitate? Merci!