Petitchef

Cozonac

Desert
8 porții
45 min
45 min
Dificil

Ingrediente

8

Preparare

  • Asta e primul meu cozonac. Si totodata asta e primul cozonac care imi place! A fost ceva de lucru la el, dar zic eu ca s-a meritat. Daca cineva imi spunea cu ceva timp in urma(nu mult) ca eu o sa fac cozonac pe care o sa il framant fix 35 de minute (!!!) incontinuu, as fi ras 2 zile. In primul rand fiindca nu ma omoram dupa cozonac si in al 2-lea rand pentru ca nici macar nu intelegeam bine termenul de "framantat"... Dar vorba englezului "never say never".
    A crescut atat de mult, incat nu l-am mai putut scoate din cuptor :)).
    Cernem de 2 ori faina. Incalzim laptele, adaugam aromele si zaharul. Lasam pe foc pana zaharul se dizolva complet. Preparam maiaua : dizolvam drojdia in cateva linguri din laptele preparat deja (atentie, laptele trebuie sa fie caldut nu fierbinte) si presaram 2-3 linguri de faina peste. Lasam sa creasca aprox 15 minute la cald, pana se crapa faina.
    Galbenusurile le freacam cu sare. In mijlocul fainii facem o gaura, in care turnam maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile. Framantam. O sa rezulte un aluat lipicios (cel putin asa a fost la mine). Turnam cate putin ulei in palma si framantam in continuare, pana incorporam uleiul. Procedam asa pana nu mai avem ulei. Operatiunea asta mie mi-a luat 35 de minute si la sfarsit o sa aveti mainile rosii de numa'. Mda...
    Punem aluatul intr-un castron mai mare, fiindca o sa creasca mult, acoperim si lasam la loc ferit de curent cam o ora si jumatate.
    Cand timpul a expirat, impartim aluatul in 2. Intindem 2 foi, le ungem cu o pelicula fina de ulei si punem umplutura (eu am facut cu rahat). Rulam. Impletim cele 2 rulouri si le punem intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
    Mai lasam la dospit in tava 45 de minute. Ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte si presaram zahar deasupra.
    Dam la cuptor, la 180 de grade, timp de 40-45 de minute.


Poze

Cozonac
Cozonac - poza 2
Cozonac - poza 3

Întrebări:




Comentarii (98):

Geo, 04/01/2019

Cea mai buna reteta! Delicios! Creste pana cade din tava

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
narci_livia, 19/12/2018

De cand am descoperit aceasta reteta, numai dupa ea fac..imi ies niste cozonaciiii!!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
15/12/2014

Sper sa creasca ca l-am pus deja va zic dupa ce iese....

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
21/04/2014

Reteta in sine e foarte buna , bine descris procedeul delucru cu o singura exceptie - cantitatea de zahar , e mult prea mica , trebuie dublata ca sa iasa dulce , daca o respectati va fi doar o vaga senzatie de dulce . In rest cozonacii au iesti absolut minunati si au crescut ca in povesti . Pentru umplutura am folosit reteta traditionala cu nuca si cacao .

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
06/04/2014

E bun

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
28/03/2014

Excelent acum l-am facut

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
barbuleasa_p2013
barbuleasa_p2013, 06/11/2013

Excelent !!!!!!!!!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
05/11/2013

Super reteta, super explicatie, super gust...!
Astazi am facut si eu reteta si este pentru prima data in viata cand imi iese cozonacul pufoooos! Felicitari si multumesc!

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
03/10/2013

Buuun

am gătit această rețetă (0) (0) Abuz
totati, 26/02/2022

E posibil sa folosesc drojdie uscata? Si dacă da, ce cantitate? Merci!

(0) (0) Abuz

Sort:     Filtrează:
  • pagina 1 / 10

Punctează această reţetă:
Generează alt cod de securitate  = 

Rețete inrudite

Rețetă Negresa de post - petitchef
Negresa de post - petitchef
10 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
5 / 5
Rețetă Tartă brăduț pentru crăciun
Tartă brăduț pentru crăciun
20 porții
1 h 57 m
Ușor
4.7 / 5
Rețetă Cum se face un sos sangria?
Cum se face un sos sangria?
4 porții
25 min
Foarte ușor
Rețetă Alfajores- renumitele fursecuri latino-americane
Alfajores- renumitele fursecuri latino-americane
7 porții
1 h 5 m
Foarte ușor
3.6 / 5
Rețetă Tort padurea neagra - reteta pas cu pas
Tort padurea neagra - reteta pas cu pas
8 porții
3 h 20 m
Dificil
4.8 / 5
Rețetă Ruladă cu fructul pasiunii si nucă de cocos
Ruladă cu fructul pasiunii si nucă de cocos
6 porții
42 min
Foarte ușor
5 / 5

Articole conexe

Painea de casa, o paine fermecata! Painea de casa, o paine fermecata! Retete de cozonac Retete de cozonac

Ultimele articole

Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Trucul pe care nu îl știați: cum să vă organizați condimentele folosind codul de culori al capacelor. Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Ce materiale pot fi utilizate în friteuza cu aer? Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le! Acestea sunt cele 6 sfaturi sigure pentru a preveni oxidarea merelor și a le menține proaspete. Verificați-le!

Rețete

Planificator de meniu
Petitchef va pune la dispoziție posibilitatea planificării meniului pe zile, pe săptămână, în avans pentru sărbători.

De asemenea aveți posibilitatea de aici să printați meniul săptămânal.

Meniul zilei

Primirea meniului zilnic
Pentru a primi deliciosul newsletter Petitchef, vă rugăm să introduceţi adresa dvs. de e-mail.
Întrebarea zilei
Ce tip de plăcintă dulce preferați ?
Votează