Separat se pregatesc 1 lingura si jumatate de faina (din cele 700 gr.) si 100 ml lapte clocotit... laptele trebuie sa fie clocotit cand se adauga peste faina amestecat bine cu o spatula pana ce am obtinut o pasta groasa care se lucreza destul de greu.
Se lasa la racit aceasta oparire a aluatului are rolul de a mentine proaspat cozonacul pt mai multa vreme intre timp se pregatesc toate celelalte ingrediente, amestecat totul la robot dar pt cine nu are sa pregateasca intr-un lighenash in urmatoarea ordine pe care urmat si .
Peste aluatul oparit dar care s-a racit se adauga drojdia dizolvata in putina apa calduta... se acopera cu un prosopel pt un sfert de ora si se lasa sa dospeasca drojdia.intre timp pus untul la foc mic si a invartit usor in el pana vazut ca incepe sa se rumeneasca usor galbenusurile se freaca bine cu sarea.
Cand aluatul oparit cu drojdia au crescut se adauga pe rand: galbenusurile frecate cu sarea, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, laptele, uleiul si untul topit, se framanta energic, se ia aluatul la bataie timp de jumatate de ora, sa se desprinda de pe maini si de pe vasul de lucru aluatul rezultat e foarte elastic si usor lipicios
Scos din robot bila de aluat gata facuta luat la framanat de n-a stiut ce-i cu el, acoperit lighenasul cu un prosop si pus la crescut langa o sursa de caldura nu lasati usile deschise, geamurile... poate da inapoi aluatul.
Stafide albe - nu poza ca uitat de ele, parca eram bagata in priza se amesteca toate mai butin albusurile care se bat bine spuma si se adauga peste nuci, compozitia care rezulta tb sa fie destul de vascoasa, nu moale.daca este totusi prea teapana se adauga nitel lapte va dati seama cand incepeti sa puneti pe foaie.dupa 3 ore.
Comentarii:
Am copt de mai multe ori,e exelent si f.bun
Imi place cum arata, ser sa fie tot atit de gustosi, voi incerca si eu
!!
La pamant