Ouale se separa albusurile se bat cu jumatate din cantitatea de zahar si se amesteca cu nuca si cacaoa pentru umplutura.
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele caldut si doua linguri de zahar sa dospeasca intr-un crater facut in faina. Cand "fierbe" drojdia se adauga galbenusurile , restul de zahar.
Aromele, putina sare , uleiul si untul topit caldut ,nu fierbinte si se amesteca pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat elastic, nu foarte indesat.
Se acopera ligheanul cu folie si se lasa aluatul la cald o ora.Cu mainile unse cu ulei se imparte in 4 formandu-se sfere .
Care se intind in forma de foaie si se umplu cu umplutura de nuci apoi se ruleaza. Ca sa obtinem un cozonac aratos si mare , impletim cate doua sucituri astfel apoi le asezam intr-o tava de cozonac bine unsa si tapetata cu faina.
Lasam cozonacii la temperatura camerei sa creasca inca o ora. Ii ungem cu ou batut , apoi ii introducem in cuptorul bine incazit la 180* pentru 35-50 minute .
Cand sunt copti, se scot din forma si se presara cu zahar vanilat praf .
A iesit foarte bun! Dar fara a suplimenta un pic cantitatea de lapte, ma indoiesc ca este posibil sa iasa un aluat asa cum trebuie. Eu l-am pus in masina de paine la program de framantare.
Eu am mai adaugat rahat si stafide,zahar putin mai mult si arome (coaja portocala,lamaie,esenta rom,vanilie si zahar vanilinat).Este excelent,pufos si aromat!Lapte intra putin mai mult... :)
Am facut reteta si anul trecut si anul acesta. A iesit perfect, insa am modificat putin reteta: am pus 400 ml de lapte, 500gr zahar ca mie-mi place mai dulce si 50 gr de drojdie. Anul acesta l-am facut pe de doua ori. Multumesc! Sarbatori fericite!
Am probat aceasta reteta,si a venit foarte bine.A trebuit sa modific cantitatea de lapte cu 200 ml lapte in plus,adaugind incet si cind era necesar pe timpul framintatului de circa 45 minuti (pina cind incepe sa se desprinda de pe màini.)Nu stiu insa daca venea la fel,fara sa fie framintat asa cum e mentionata la receta.Multumesc si felicitari doamnei Adriana Lucia !!
E dezastru reteta asta, am incercat-o si eu si a iesit un aluat de paine putin dulce. Nu e completa iar lapte e foarte putin pentru atata faina, mie nu mi-a ajuns. Eu nu o recomand sub nicio forma.
Am incercat reteta si este foartea usor de facut iar rezultatul niste cozonaci pufosi ce ne-a amintit de gustul copilariei noastre. Ii multumesc din suflet doamnei Adriana Lucia Mara pentru aceasta reteta.
Comentarii (136):
Fac aceasta reteta de peste 4 ani, 200g mai mult zahăr și încă 200 ml lapte , iese foarte pufos și gustos!
A iesit foarte bun! Dar fara a suplimenta un pic cantitatea de lapte, ma indoiesc ca este posibil sa iasa un aluat asa cum trebuie. Eu l-am pus in masina de paine la program de framantare.
Am facut cozonac pentru prima data dupa aceasta reteta, Voi face mai des a iesit exceptional.
Eu am mai adaugat rahat si stafide,zahar putin mai mult si arome (coaja portocala,lamaie,esenta rom,vanilie si zahar vanilinat).Este excelent,pufos si aromat!Lapte intra putin mai mult... :)
Am facut reteta si anul trecut si anul acesta. A iesit perfect, insa am modificat putin reteta: am pus 400 ml de lapte, 500gr zahar ca mie-mi place mai dulce si 50 gr de drojdie. Anul acesta l-am facut pe de doua ori. Multumesc! Sarbatori fericite!
Am probat aceasta reteta,si a venit foarte bine.A trebuit sa modific cantitatea de lapte cu 200 ml lapte in plus,adaugind incet si cind era necesar pe timpul framintatului de circa 45 minuti (pina cind incepe sa se desprinda de pe màini.)Nu stiu insa daca venea la fel,fara sa fie framintat asa cum e mentionata la receta.Multumesc si felicitari doamnei Adriana Lucia !!
E dezastru reteta asta, am incercat-o si eu si a iesit un aluat de paine putin dulce. Nu e completa iar lapte e foarte putin pentru atata faina, mie nu mi-a ajuns. Eu nu o recomand sub nicio forma.
Super rețeta! Mulțumesc
Cat unt?un pachet poate sa aibă ...n ..grame..!!!!!
Am incercat reteta si este foartea usor de facut iar rezultatul niste cozonaci pufosi ce ne-a amintit de gustul copilariei noastre. Ii multumesc din suflet doamnei Adriana Lucia Mara pentru aceasta reteta.