Intr-un castron mai mare se cerne faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai afanata incalzesc laptele,dizolv zaharul cu putina apa si coaja de lamaie si vanilia(sirop).
O fac din drojdie si cateva linguri din laptele caldut (nu fierbinte)si o lingura din siropul de zahar presar cu putina faina si o las la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
Galbenusurile le frec cu sare, bat si albusurile spuma.
Adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile si albusurile frecate de mama focului, Amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasime care trebuie sa fie calduta pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime,nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata .
Prea putine oua, cam mult lapte si cam multa grasime. Ca sa iasa bun ar trebui minim 5 oua(eu pun 10 galbenusuri la 1kg de faina), aprox. 450ml lapte(poate chiar mai putin, depinde de faina) iar grasimi, daca e ulei sunt deajuns 250ml iar daca e unt 200 gr de 80-82% grasime. Nu stim cata nuca ai folosit, eu de ex folosesc 500gr nuca la 1kg de faina ori tu nu ai dat nicio cantitate si nu inteleg pentru ce bati albusurile spuma pentru ca oricum nu o sa creasca in cozonac si daca pui albusurile in nuca nu mai pui si lapte; albusurile(nebatute sunt foarte bune pt ca atunci cand tai felia de cozonac nuca nu se imprastie in farfurie sau pe masa). Eu as recomanda ca nuca sa fie amestecata si cu 2-3 linguri de cacao si putina esenta de rom in afara de stafide, rahat etc. Orice reteta poate fi imbunatatita- eu am inceput sa fac cozonac cu doar 4 oua si nu am fost multumita asa ca in timp am tot modificat reteta pana mi-a iesit ce doream.
Arata excelent,maine o fac si eu ca arata mai bine ca toate dintre retetele pe care le-am cautat( sunt incepatoare la pasca si cozonac, hi hi hi ,de acum incep treburile mele in casa)
Comentarii:
.... reteta incompleta!
Prea putine oua, cam mult lapte si cam multa grasime. Ca sa iasa bun ar trebui minim 5 oua(eu pun 10 galbenusuri la 1kg de faina), aprox. 450ml lapte(poate chiar mai putin, depinde de faina) iar grasimi, daca e ulei sunt deajuns 250ml iar daca e unt 200 gr de 80-82% grasime. Nu stim cata nuca ai folosit, eu de ex folosesc 500gr nuca la 1kg de faina ori tu nu ai dat nicio cantitate si nu inteleg pentru ce bati albusurile spuma pentru ca oricum nu o sa creasca in cozonac si daca pui albusurile in nuca nu mai pui si lapte; albusurile(nebatute sunt foarte bune pt ca atunci cand tai felia de cozonac nuca nu se imprastie in farfurie sau pe masa). Eu as recomanda ca nuca sa fie amestecata si cu 2-3 linguri de cacao si putina esenta de rom in afara de stafide, rahat etc. Orice reteta poate fi imbunatatita- eu am inceput sa fac cozonac cu doar 4 oua si nu am fost multumita asa ca in timp am tot modificat reteta pana mi-a iesit ce doream.
Excelent
Arata excelent,maine o fac si eu ca arata mai bine ca toate dintre retetele pe care le-am cautat( sunt incepatoare la pasca si cozonac, hi hi hi ,de acum incep treburile mele in casa)
Fff buna
Care este reteta lui janet
E super