Intr-un castron mai mare se cerne restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia MAIAUA, din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte.
Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina" galbenusurile le freaca cu sare, coaja de lamaie si portocala se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate foarte bine se amesteca cu mana si se incepe sa se framante usurel, ajutandu-va de grasimea care trebuie sa fie calduta.
Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in grasime, nu se toarna in aluat, pana ce se incorporeaza toata se framanta foarte bine, vreme de 30 minute.
Modelare: Iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci. Se intind cele doua parti de aluat ca foi se acupera cu crema si apoi se ruleaza.
Crema: Albusurile se bat spuma cu zaharul si se incorporeaza in ele restul ingredinetelor de umplutura. Dupa ce au fost rulate cu crema, se pun in tavi si se mai lasa la crescut cam 30 min 9depinde ce tavi aveti la noi nu au mers laste 40 min ca avem tavi mici de chec.
Se ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Se coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute.
Comentarii:
O reteta se pare simpla dar un cozonac f. gustos
Am sa-l fac si eu ,sper sa se primeasca ....
ESTE FOARTE BUN!
Felicitari!
FOARTE BUN BRAVO.
Fff bunnnn
ARATA MINUNAT, CRED CA SUNT SI FT GUSTOSI