Cuvantul romanesc „placinta” isi are originea in latinescu placenta care inseamna „prajitura”, dar primele menţiuni despre acest fel de mancare dateaza de pe vremea egiptenilor, in jurul anului 9.500 i.H, acestia fiind primii care au gatit prima crusta de placinta. Despre egipteni se stie ca practicau meserii precum tesutul si olaritul, isi dezvoltasera abilitati in folosirea uneltelor din piatra. Pe vremea aceea, placintele egiptene erau cunoscute sub denumirea „galettes“ si erau umplute cu orz, ovaz, secara si unse cu miere si coapte in forme primitive de patiserie.
Daca egiptenii au gatit prima crusta de placinta, trebuie sa stiti ca, cei care au inventat aluatul de placinta au fost Grecii. Aluatul care era o pasta rezultata din amestecul de faina si apa in care se aseza carnea, si avea intr-un fel rolul de vas in care era gatita carnea, pastrandu-se astfel sucurile si aromele. Mai tarziu, Romanii au divesificat reteta folosind pui si vita dar si midii si peste.
Obiceiul placintelor cu suprize a aparut in Evul Mediu iar primele carti de bucate cu retete pentru placinte dateaza din secolul al XVI-lea.
In America cei care introduc placintele sunt primii colonisti. Tot ei sunt cei care adapteaza retele in functie de tehnicile de gatit si ingredientele disponibile.
In tara noastra, primele placinte au fost gatite de greci de pe vremea fanariotilor.
Retetele variaza de la o zona la alta, de la un bucatar la altul, insa ingredientele de baza raman aceleasi: faina, apa si grasime, iar umplutura e un amestec de branza si ou sau branza dulce si fructe de padure, urda si marar, branza dulce si stafide, etc.
In Romania exista multe obiceiuri si tradiţii legate de placinte. De exemplu, in sudul Moldovei si in Bucovina, de Pasti in afara de tradiţionala pasca, se fac mosi, babe, placinte, invartite, etc. In Sacele (aproape de Brasov) se tine anual odata cu lasarea secului, Balul Placintelor. Cu aceasta ocazie se prepara celebrele placinte mocanesti cu branza sarata, reteta care s-a raspandit azi in toate tinuturile romanesti.
Astazi aroma placintelor cu branza se simte mai ales de Paste si Craciun. Fiecare regiune istorica din tara noastra are o reteta, la fel cum si fiecare familie are o reteta transmisa din generatie in generatie.
Comentarii (55):
Si copiii mari , dar si musafirii lor, delvoreaza placinta aceasta ,chiar calda...mireasma din timpul coacerii le irita APETITUL...
Despre placinte ai mai spus cate ceva (banalitati), dar de ce nu spoi nimic despre razboi? O fi din acela de tesut?
Nu merita nici un comentariu !
Ce au placintele cu razboaiele? Esti sanatoasa la cap?
Super!!
Invata Acum Gratis Sa Faci Bani Pe Net!
Ai nevoie de bani? Nu astepta sa vina ei la tine! Vezi GRATIS
un video de 10 minute cum sa faci bani. www.thepiratetrader.ro/aff051.html
E minunata
Super
To
me
Mi-am gasit un loc de munca pe internet, m-am gandit ca s-ar putea sa te intereseze si pe tine, nu e greu si se pot castiga bani frumosi. Este cel mai sigur loc de munca, oferta extrem de serioasa. Daca te intereseaza trimite-mi un email si te ajut sa devii si tu un potential milionar in dolari. M-am lasat greu convinsa si eu, dar acum sunt foarte multumita, ca stand acasa in fata calculatorului, pot sa fac ceva ce-mi place, fara riscuri si cu asigurarea unui venit substantial. Te astept pentru detalii, numai daca esti interesata.Detalii la email [email protected]
Excelent