Drojdia. Peste drojdie, pun zahar si o frec bine, ca sa se lichefieze.
Amestecul de ou, zahar si lapte. Pun intr-un castron ouale + zaharul si le bat bine impreuna cu praful de sare si zaharul vanilat si coaja de lamaie. Adaug si ¾ din lapte, cu restul de ¼ oparesc faina.
Oparesc faina si pregatesc maiaua. Iau 1 lingura de faina si o pun intr-un castron si o oparesc cu laptele pastrat , pe care l-am dat in colocot. Las amestecul de faina si lapte sa se raceasca si adaug peste si drojdia lichefiata.Rezulta maiua . Care trebuie sa creasca de 4 ori. Cand creste o dau in jos.
Sfat: Laptele, cand oparim faina, il turnam tot odata, nu pe bucati.
Intre timp pregatesc formele. Ung forma cu ulei si pun pe margini si pe fund hartie pentru copt .
Fac aluatul si il framant. Peste faina pun amestecul de lapte zahar, oua si mirodenii plus maiaua. Il amestec bine si framant pana cand se omogenizeaza. Dupa care, pun coca la crescut, cu un servet curat peste, la un loc caldut.
Sfat: Cand se dubleaza volumul cocii, consider ca a crescut destul.
Pregatesc umplutura. Intre timp pregatesc umplutura: nuca si cacao din mijlicul cozonacului. Separ albusul de la 2 oua, pe care le bat bine, cu zahar. Cam 2 linguri de zahar sunt suficiente. Peste pun nuca rasnita (pisata) si cacao.Sfat: Galbenusul il pastez, ca sa ung cozonacul.
Pun umplutura in aluat si aluatul in forma. Dupa ce s-a dublat aluatul, il impart in 2, fiecare bucata o intind, cam de 1 cm grosime. O ung umplutura din albus de ou si nuca si cacao. Rulez aluatul si il pun in formele, pregatite dinainte. Ii las sa stea in forma, ca sa creasca. Trebuie sa se dubleze in forma.Inainte sa-l bag in cuptor, ung cozonacii cu galbenusul pastrat. La cuptor ii tin cam 45 de minute. Ca sa verific ca e gata, folosesc un betisor, sau o scobitoare. Nu trebuie sa se lipeasca nimic pe scobitoare, cand o infig in cozonac.
.Mama zice: Acum incepe sa fie frumos, incepe sa miroasa a cozonac.Atentie: Nu deschizi usa cuptorului in primele 15 minute! Cuptorul trebuie sa fie deja incalzit, cam la 170 de grade.Sfat: Poti sa-ti dai seama ca sunt gata si dupa greutate. Cand iei tava in mana trebuie sa simt ca e usoara.Sfat: Depinde mult de cuptor. Sa fii atent si daca arde sau nu cuptorul. Daca arde de sus, poti sa pui o folie de staniol deasupra, daca arde de jos, il pui mai sus.
Comentarii:
Ok