Intr-un castron se pun faina, laptele, drojdia, zaharul, untul, oul, sarea si coaja de portocala (preferata mea!) si se framanta pana se obtine un aluat tare, care sa nu se lipeasca de degete. Se lasa la rece 1h.
Pt.umplutura se amesteca alunele/nuca, martipanul, un ou, esenta de rom si frisca. cumparat un martipan de 175 g cu 5 lei, "decojit" de ciocolata si taiat marunt, desi mai bine il dadeam pe razatoare. Cine nu gaseste martipan, sa puna migdale macinate sau daca nici din astea nu gaseste si nici alunele nu-i plac, atunci sa puna 250 g nuca si-atat!
Se presara faina pe masa de lucru si se intinde foaia de aluat. Se raspandeste proportional umplutura, marginile se lasa libere. Rulati aluatul cu ambele maini pe toata lungimea si masurati cam cate bucati va ies daca taiati aluatul in felii de 4 cm. Mie mi-au iesit 14 buc.- 10 pe margini, 4 in centru. Si-am pus peste, umplutura ramasa.
Dupa ce le-ati asezat in forma unsa cu unt astfel incat sa va iasa o floare, acoperiti cozonacul si lasati-l la loc cald 1/2 h ca sa dospeasca.
Cuptorul se incinge la 200 grade. Se da cozonacul la copt 10 min. la aceasta temp., apoi se scade la 180 grade si se lasa 20 min.
Se fierbe dulceata de trandafiri, aici am folosit pasta de maciese si se unge prajitura calda cu pensula.