Intr-un castron mai mare se cerne faina. Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia.
MAIAUA se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte.
Atentie! Daca faceti maiaua cu drojdie uscata,din laptele preparat la punctul 2 se iau 5 linguri care se adauga peste drojdie, se amesteca si se lasa la crescut.Dupa aceea se toarna peste faina.
Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina"
Galbenusurile se freaca cu sarea, coaja de lamaie si portocala.
Se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate spuma
Se amesteca cu mana si se framanta usurel,ajutandu-va de grasimea care trebuie sa fie calduta.
Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in grasime(nu se toarna in aluat) pana ce se incorporeaza toata.
Se framanta bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni, etc
Se acopera castronul cu un servet si se puna la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate.
Dupa ce a crescut se imparte in doua pentru doi cozonaci.
Se ruleaza, se umple cu umplutura si se pune in tava.
Se mai lasa la crescut cam 40 de min cam pana cand ajunge la inaltimea tavii si chiar o depaseste.
Se unge cu galbenus de ou si se presara cu zahar.
Se introduce la cuptor la 180 grade timp de 40-45 de minute.
Am facut aluatul la robot, am folosit 200 gr de nuca pt umplutura si am pus 3 pachetele de drojdie uscata ( 21 grame in total). Timp de dospire cam 3 ore ,aluatul si-a triplat volumul. Au iesit imensi si deliciosi!
Comentarii (24):
Am facut aluatul la robot, am folosit 200 gr de nuca pt umplutura si am pus 3 pachetele de drojdie uscata ( 21 grame in total). Timp de dospire cam 3 ore ,aluatul si-a triplat volumul. Au iesit imensi si deliciosi!
Good
Super frumosi si bunii
Foarte foarte bun
Gălbenușurile sunt trecute la ingrediente pentru umplutura????
Cita nuca trebuie pusa? Ar trebui trecut la ingrediente
Verifica reteta, nu se intelege nimic, trebuie sa deduci!
FOARTE BUN COZONACUL.,ESTE DELICIOS.
Nemaipomeniti sunt,adevarati cozonaci
Super