Pentru acest chec am folosit o forma cu gaura in mijloc, insa se pot folosi si doua tavi de chec normale. Daca insa folosesti forma cu gaura in mijloc, e bine sa stii cateva lucruri: - pentru acest tip de forma, pentru ca checul sa creasca bine, nu trebuie sa ungi marginile formei, tocmai ca aluatul sa faca bine priza. La final, dupa ce checul se va fi racit complet, vei trece usor pe langa marginile si mijlocul formei cu un cutit fin, pentru a desprinde checul. - ca sa nu se aplatizeze checul, se raceste cu "capul in jos" , adica rastorni tava si o proptesti cu gaura pe gatul unei sticle, sau intr-o palnie. - in forma cu gaura in mijloc, checul se coace pe randul cel mai de jos al cuptorului.
Sa revin la prepararea propriu-zisa. Se amesteca intr-un vas faina, zaharul si praful de copt. Ouale, scoase la temperatura camerei cu vreo jumatate de ora inainte, se separa. Bananele se fac pasta (ca un piure) fie in blender fie cu ajutorul mixerului de legume.
Intr-un vas se bat galbenusurile cu uleiul, esenta de vanilie si apa. Acestea si bananele se adauga peste ingredientele solide (faina, zahar,praf de copt) si se amesteca bine. Intr-un alt vas se bat albusurile spuma. Pentru ca spuma sa iasa tare, ai grija sa nu fie urme de galbenus, paletele mixerului sau vasul in care pui albusurile sa nu aiba urme de apa sau ulei.
Se incorporeaza spuma cu o spatula in restul aluatului. Se toarna totul in forma si se da la cuptorul preincalzit, la 160 de grade pe randul cel mai de jos, timp de 1h-1h15 sau pana cand trece testul scobitorii. Se lasa in forma, cum am scris mai sus, sa se raceasca complet.Este un chec cu o textura umeda si aroma puternica de banane. Se poate servi pudrat cu zahar. Pofta buna!
In general se folosesc cani ca de cafea cu lapte, adica de aprox. 350 ml (cele de 500 ml sunt prea mari. Important este sa folositi aceeasi cana de 350 ml pentru toate ingredientele indicate a fi masurate cu cana (sa nu uitam ca sunt prevazute doar 5 oua, deci...)
Retetele in care cantitatile sunt masurate cu cana nu prea sunt OK. In gospodarie, fiecare are alt fel de cana, mai mare sau mai mica. Poate gramajul explicit ar fi mai bun!?
Comentarii:
In general se folosesc cani ca de cafea cu lapte, adica de aprox. 350 ml (cele de 500 ml sunt prea mari. Important este sa folositi aceeasi cana de 350 ml pentru toate ingredientele indicate a fi masurate cu cana (sa nu uitam ca sunt prevazute doar 5 oua, deci...)
Retetele in care cantitatile sunt masurate cu cana nu prea sunt OK. In gospodarie, fiecare are alt fel de cana, mai mare sau mai mica. Poate gramajul explicit ar fi mai bun!?
Super
Excele
nt!!!!!!!!!!!!!!!