Reteta originala e din Silvia Jurcovan dar nu am respectat ingredientele ci am inventat: acolo nu era prezenta faina de secara, mierea, si nici strugurii sau scortisoara. Era insa mai mult zahar pus in tava pentru fructe.
Se spala toate fructele si se scot samburii la prune si se rup jumatatile iar la celelalte se taie bucatele, mandarinele se curata se coaja si se rup felii, strugurii se pun intregi bobele, ideal la mere si pere se curata de coaja..eu nu le-am curatat.
Apoi se amesteca fructele cu scortisoara: minim o lingura
Tava se tapeteaza cu tot untul: se preseza untul astfel in cat pe fundul tavii sa fie un strat mai gros de unt.
Se presara apoi zahar brun in tava in mod uniform.
Se pun fructele in tava (nu se amesteca in tava deloc) si se dau la cuptor 30 min .
Dupa aprox dupa 15 min se separa ouale si se bat albusurile spuma..apoi se adauga mierea si visinata in albusuri .
Se mai bat pana se dizolva.
Se asteapta sa se scoata tava din cuptor..care se lasa la racit minim 5 minute.
Se iau albusurile batute si apoi se adauga galbenusurile..se amesteca prin rasturnare de cateva ori.
Apoi se adauga faina.Iar se amesteca prin rasturnare...atentie nu se bate cu mixerul.
Se pune compozitia in tava peste fructe si se da la cuptor minim 30 minute.
Eu am lasat 50 minute la 180 grade cuptor electric.
Se verifica cu scobitoare aluatul sa fie copt.
Se va umfla foarte tare in tava dar se lasa dupa ce se scoate din cuptor.
Se scoate din cupor..se lasa 5 min sa se raceasca. Se ia o doaga de lemn mai mare se pune peste tava.