Sezonul urzicilor este primavara, si se gasesc cu usurinta in locuri usor umbrite, dar cu un sol bogat. Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Pe de alta parte, urzicile culese de la marginea drumului sau de langa case pot contine plumb, care este toxic pentru organism. Prin urmare, va sfatuim sa aveti mare grija de unde cumparati, caci trebuie sa stiti de unde sunt culese.
Poate ca nu stiati dar urzicile au proprietatea de extrage cele mai multe minerale din sol. Aceste plante neprietenoase sunt una dintre sursele de fier cele mai puternice din regnul vegetal. Printre nenumaratele beneficii, urzicile elimina anemia, stimuleaza metabolismul, ajuta la detoxifierea organismului. Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc.
Datorita acestui bogat continut ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.
Urzicile pot fi consumate sub forma de supa, ciorba, piure, sosuri, ceai si alte preparate. Pot fi consumate ca salata delicioasa asezonata cu ulei, sare, otet, lamaie si beneficiaza de tot atatea retete dupa cate gusturi si inventivitate exista in bucataria fiecaruia.
Urzica este o planta care permite prepararea in diverse feluri. Puteti pregati chiftelute, salate, sosuri, ciulama sau omleta cu urzici si ceapa. Folosite ca umplutura, impreuna cu lintea, inlocuind carnea, se poate prepara o delicioada lasagna cu urzici.