Istoria spune ca sarmalele au aparut in imperiul Otoman, care le-a raspandit peste tot pe unde a avut ocazia sa fie cuceritor. Termenul de sarma vine din limba turca de la cuvantul „sarmak” ce reprezinta rulou si se refera la un ambalaj ce infasoara o umplutura.
Printre tarile care isi insusesc astazi sarmaua ca mancare nationala, se numara si Romania, Bulgaria, Slovenia, Grecia, Ucraina, Moldova, Irak, Liban sau Iordania.
Nu se stie cand au aparut sarmalele pe teritoriul tarii noastre insa ele au o traditie puternica si sunt asociate cu bucataria traditionala. Se gatesc de Craciun, Anul Nou si de Paste. In mod normal, fiecare familie se prepara o oala mare cu sarmale, care sunt apoi servite ca fel principal, la ocazii speciale.
Sarmalele se prepara din frunze de vita sau din foi de varza. Sarmalele cu foi de varza se prepara din carne de porc, orez, condimente si afumatura, fierte ore in sir la foc domol. Se servesc alaturi de mamaliga sau paine, si pentru ca sunt considerate o mancare grea, sunt „racorite” cu iaurt, smantana si hrean.
Exista si variante de post care contin orez, morcov ras, ceapa, condimente, nuci.
Comentarii:
Dar "Sarmalute umplute cu urda ,cu mamaliguta si alte bunatati" ati mancat ? Sunt asa de gustoase ! http://sidyskitchen.blogspot.ro/2015/06/sarmalute-cu-urda-mamaliguta-si-alte.html
Incercati si cu frunza de fasole, potbal, tei, hrean.Daca mai intrebati gospodine de la sate, o sa aflati mai multe frunze in care se pot impacheta sarmalele.
Super.i mi plac mult
Antoaneta
Primavara se fac sarmalute in frunze de stevie,sunt o bunatate!Ele se pot face cu carne sau de post prin acelasi procedeu ca la sarmalele obisnuite doar ca frunza de stevie curatata de nervura principala se decupeaza cu cutitasul si se opareste fiecare frunza in parte sseparat si se impacheteaza obisnuit ca la varza. Se adauga apa in vas si se fierb la foc mic. La sfarsit cand sunt aproape se adauga un sos de rosii si un pic de bors. Se servesc cu smantana dupa preferinte.